Ungern

Ungersk toppolitiker anklagas för korruption – efter jaktresor till Sverige

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Ungern skakas av en korruptionsskandal i valrörelsens slutspurt.

Landets vice premiärminister Zsolt Semjén anklagas för att ha tagit emot mutor efter att ha åkt på lyxiga jaktresor – till Sverige.

På bilder, som tidningen Magyar Nemzet publicerat, poserar en leende Semjen vid en ren som han har fällt.

– Frågan är om det ens kan räknas som jakt att skjuta tamdjur, säger jakthandläggaren Nicklas Tuorda.

Som vice statsminister och ordförande för det konservativa kristna partiet KDNP är Zsolt Semjén en av Ungerns högsta politiker. 55-åringen är också en mycket hängiven jägare.

Detta fritidsintresse har nu lett fram till en korruptionsskandal som briserat mitt i slutfasen av den ungerska valrörelsen. Landet håller parlamentsval den 8 april.

Tidningen Magyar Nemzet har avslöjat att Zsolt Semjén vid upprepade tillfällen åkt på mycket påkostade jaktresor till Sverige. Semjén ska framförallt ha ägnat sig åt att jaga ren och älg i landets norra delar. På bilder som tidningen publicerat så poserar han leende vid en skjuten ren.

Skjuter tama renar

Den mest påkostade resan ägde rum förra året. Då ska toppolitikern ha jagat ren med helikopter. På en videofilm från det tillfället syns hur ett fällt djur flygs ut ur skogen, dinglandes i ett rep.

Säkerhetspådraget har varit omfattande under Zsolt Semjéns vistelser i Sverige. Vid ett tillfälle ska ett helt hotell ha bokats enbart för Semjén och hans sällskap. Orsaken till detta var att den vice premiärministerns förehavanden skulle hemlighållas, enligt Magyar Nemzet. Under en annan tur ska arrangörerna ha fått ordna fram hästar för att 55-åringen inte orkade gå. Det uppges ha varit av yttersta vikt att Semjén hölls på gott humör.

Exakt var i landet som lyxjakten ägt rum är inte känt. När Aftonbladet når länsstyrelsen i Norrbotten står det klart att de inte har någon kännedom om Semjéns utflykter. Jakthandläggaren Nicklas Tuorda konstaterar dock att toppolitikern skjutit tamboskap, eftersom det inte finns några vilda renar i Sverige.

– Det förekommer att renägare säljer rätten att skjuta djur till intresserade, men det hör inte till vanligheterna, säger han.

Eftersom tama renar är vana vid människor är det förhållandevis enkelt att komma nära dem.

– De har inte samma instinkt att hålla sig undan. Frågan är om det ens kan räknas som jakt att skjuta tama renar. I Norge finns det ju vilda renar, det är mycket svårare att skjuta dem. Där får man ofta gå väldigt långt och leta länge.

”Kunde gott fara någon annanstans”

Sedan 2012 ska Zsolt Semjén ha rest till Sverige fem gånger. De påkostade eskapaderna uppges ha gått loss på över 800 000 kronor. Tidningen Magyar Nemzet rapporterar att det är affärsmannen József Farkas som stått för notan. Farkas har nära kopplingar till den ungerska regeringen. Sedan 2010 ska han ha vunnit statliga upphandlingar och tilldelats EU-stöd för totalt över 100 miljoner kronor.

Antikorruptions-organisationerna Transparency International och K-Monitor ska nu anmäla Zsolt Semjén till det ungerska skatteverket.

I ett uttalande skriver grupperna att jaktresorna bryter mot lagen. De uppmanar också en kommitté i parlamentet att utreda Semjéns agerande.

Skandalen är ett hårt slag mot premiärminister Viktor Orbán. Zsolt Semjén och det kristdemokratiska KDNP är koalitionspartner till regeringspartiet Fidesz.

Men Nicklas Tuorda på länsstyrelsen tar det faktum att norrländsk jakt hamnat i mitt i den ungerska valrörelsen med ro.

– Det är väl inte så mycket att säga om det. Men jag har svårt att förstå varför man väljer att åka just till Sverige för att bedriva sådan här verksamhet. Jag antar att de vill uppleva fjällmiljön och de storslagna vyerna, men jag tycker gott att de kunde fara någon annanstans, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska Natalie i ungersk tv: ”Jag har flytt hit på grund av invandringen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ungern

Jakt

Korruption

Viktor Orbán

Transparency International