Ställ fram klockan - nu är det sommartid

Sommartid 2019: klockan 02.00 natten mot söndagen 31 mars

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Vare sig snön har smält eller ej så infaller sommartiden 2019 klockan 02.00 natten mot söndagen 31 mars.
Normaltiden, vintertiden är över, och det är dags att frossa i en hel timme mer sol om dagarna.

Så ställer du om

Minnesregeln är ganska enkel. När utemöblerna åker fram (på våren) ställs även klockan fram. När möblerna ställs tillbaka i förrådet (på hösten) dras även klockan tillbaka. Nu är alltså hösten och vintern ett minne blott och solen och värmen hägrar med längre och soligare dagar. I alla fall i praktiken.

Så ställer du om klockan.
Foto: Tecknare Patrik Lindvall.
Så ställer du om klockan.

Automatisk tidsomställning

Som tur är gör den allra senaste smarta tekniken tidsomställningen åt dig. De allra flesta mobiltelefoner, surfplattor, datorer och tv-apparater ställer fram klockan en timme per automatik. Kolla så du har rätt inställningar.

Men se upp så att du inte glömmer mikrovågsugnen, klockradion, bilen eller armbandsuret. Ta hjälp av mobilen för att ställa om klockorna rätt.

Och glöm inte – njut av de längre och ljusare dagarna.

FAKTA: Därför har vi sommartid

  • Sommartid infördes i Sverige 1980 för att synkronisera med de europeiska grannländerna. 15 länder i Europa hade redan infört sommartid och fler var på gång. Endast 26 svenska myndigheter av 67 röstade ja.

  • I alla EU-länder är vintertiden sedan 1996 fem månader lång och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars.

  • I större delarna av Asien, Afrika, Australien och Sydamerika har man ingen vinter- och sommartid. Ryssland slopade det för snart fyra år sedan.

Foto: TT
Sommartid – klockan ställs om natten mot 31 mars

EU utreder om tidsomställningen

  • EU:s medlemsländer har röstat ja till ett slopande av tidsomställningen. Undersökningar har visat att fotgängare löper tre gånger större risk att skadas av bilar efter tidsomställningen än månaden innan, att djur påverkas negativt och att man inte sparar så mycket energi som det var tänkt.

  • Det kommer dock att dröja några år och tidigast 2021 kommer det årliga fram- och tillbakaflyttandet av klockan varje vår och höst att försvinna.

  • Vilket som ska vara normaltid, sommartid eller vintertid, kommer varje land att få bestämma själva. Målet är att själva tidsomställningen ska försvinna.

  • Om EU-parlamentets tidsschema håller vill man att medlemsländerna senast i april 2020 ska ha bestämt sig om sina framtida tidszoner.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN