Maria genomskådade fräcka skattebluffen

NYHETER

Maria Stenholm fick ett mejl med en summa hon skulle få tillbaka från den påstådda avsändaren Skatteverket.

Maria anade oråd och lyckades genomskåda bluffen, och vill nu varna andra.

– Man blir arg, säger Maria Stenholm.

Just nu är många svenskar nyfikna på en sak: hur mycket får man tillbaka på skatten i år? I samma veva som skattebeskeden skickas ut, varnar också skatteverket för en ny våg av bluffmejl.

Maria Stenholm från Fristad fick ett mejl angående skatteåterbäringen, signerat Skatteverket. Trots att mejlet såg trovärdigt ut, var det en annan sak som fick Maria att dra öronen åt sig.

– Jag hade fått mitt besked från Skatteverket på fredagen, där det stod vad jag skulle få tillbaka, och på lördagen fick jag ett mejl där det stod en helt annan summa, säger Maria Stenholm.

Blev osäker

Maria funderade över om det första beskedet hade blivit fel, och loggade återigen in på sin digitala brevlåda. Men där fanns inte något nytt besked i ärendet.

När hon sedan besökte Skatteverkets hemsida, och såg en varning om bluffmejl, insåg hon att hon blivit utsatt för ett blufförsök.

– Det såg väldigt trovärdigt och äkta ut, det var liksom inga konstiga formuleringar, utan jag hade lätt kunnat klicka vidare om jag inte hade haft huvudet med mig. Jag vet ju egentligen mycket väl att myndigheter inte skickar ut mejl, men ändå blev jag jätteosäker.

1 av 2 | Foto: Privat

Maria kom alltså undan med blotta förskräckelsen, men tänker på dem som av olika anledningar inte har samma möjlighet att genomskåda liknande bedrägeriförsök.

Hon gjorde därför ett inlägg på Facebook, för att varna andra som riskerar att gå i fällan.

– Man blir arg, för det hade lika gärna kunnat vara någon annan som inte är så eftertänksam och hade kunnat råka illa ut. Jag tog en skärmdump och la ut, jag tänker att det är det minsta jag kan göra så att inte någon annan råkar klicka vidare, säger Maria Stenholm.

Vanligt i återbäringstider

Skatteverket skriver på sin hemsida att bluffmejl är vanligt förekommande, inte minst nu när skattebeskeden skickas ut. Syftet med bluffmejlen kan vara att komma över dina kontouppgifter, eller att sprida virus på din dator.

Skatteverket uppmanar den som får ett bluffmejl att:

  • inte klicka på länkar i det

  • inte öppna bilagor

  • inte svara på meddelandet

ARTIKELN HANDLAR OM

Fristad

Sparande

Brott