Marcus Birro: Följer valet med nervös beundran

Uppdaterad 2022-09-26 | Publicerad 2022-09-25

Starkt italienskt mockakaffe – men ett strikt pastaförbud.

Så har medieprofilen Marcus Birro laddat upp för en nervös valkväll.

– Jag tror att högern kommer gå framåt och det skrämmer mig en aning, säger han till Aftonbladet.

Italien går till val. Kvällen till ära har Aftonbladet pratat med några kända svenskar med Italienkoppling.

– Man får hålla sig vaken med starkt italiensk mockakaffe och subtilt kolsyrat mineralvatten. Jag kör 16 weeks of hell och är förbjuden att äta pasta under 16 veckor, vilket kan vara bland det värsta jag varit med om, säger medieprofilen Marcus Birro, 50.

Marcus Birro, medieprofil och författare, är klädd för italiensk kväll.

”Livslång process att förstå Italien”

Som italiensk medborgare följer han valet ”med nervös beundran”.

– Jag vet vilka ibland besynnerliga bevekelsegrunder som folk har för att byta parti eller favoritkandidat. I Italien är allt en upplyst scen, en show och jag tror väljarna för länge sedan genomskådat det skådespeleriet.

Han spår att högern kommer framåt. Samtidigt konstaterar han att ”alla val i Italien enbart brukar handla om en reaktion från det förra valet och efter ett tag ser det mesta ut som det alltid har gjort”.

– Att förstå landet Italien är en livslång process. Det är världens vackraste land. Men det är också ett svårt land att leva i, inte minst för många italienare med dålig ekonomi.

Michaela Forni: Gåsmamman och lasagne

Entreprenören och influencern Michaela Forni, 33, vars farmor och farfar kom från Italien till Sverige på 60-talet, sitter bänkad i soffan i kväll – men inte framför valvakan.

– Ingen valvaka, här hemma blir det Gåsmamman i stället. Men min italienska släkt sitter bänkade har jag sett på Instagram!

Michaela Forni äter lasagne under söndagen.

Så ingen valvaks-pasta eller dylikt?

– Jag måste äta pasta några gånger i veckan annars blir jag deprimerad, haha! Så ja, det blir en ”valvaks/gåsmamman-lasagne”.

Hur tror du valet går och hur önskar du att det kommer bli?

– Jag tror tyvärr inte att det sluta så ljust, men jag hoppas på en bättre framtid för Italien som befinner sig i en tuff tid just nu.

Stefano Vecchia: Tittar på italiensk tv

För Stefano Vecchia, 27, fotbollsspelare med italienska rötter som numera spelar i norska Rosenborg, blir det italienska lammkotletter framför tv:n.

– Jag följer valet via italiensk tv. Det blir ingen direkt valvaka inatt utan jag kollar lite ibland. Jag hoppas på det bästa men känslan är att valet inte kommer sluta speciellt bra.

Stefano Vecchia.

Valfiasko för Amelia Adamo: Fast på Heathrow

Men för den legendariska och Italienbördiga tidningsmakaren Amelia Adamo, 75, blir det en annan slags valrysare.

”Nej. Inget stämmer på mig. Sitter försenad på Heathrow och när jag förhoppningsvis landar kommer resultatet. Följer just nu inget mer än British Airways meddelanden”, skriver hon i ett sms.

Amelia Adamo.

ANNONS