Uppgifter: Vita huset oroliga för SD-inflytande

Vita huset har uttryckt oro över Sverigedemokraternas inflytande i nästa regering, uppger källor för Expressen.

Enligt källan uppfattar de Sverigedemokraterna som ett kontroversiellt parti.

– Amerikanerna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen, säger källan till tidningen.

Socialdemokraterna kommer inom kort att lämna över stafettpinnen till Ulf Kristersson och högerblocket som ska bilda regering.

Sverigedemokraternas frammarsch och eventuella inflytande i en kommande regering har väckt reaktioner även utanför Sverige.

Nyligen kom rapporter att Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna har väckt ilska inom partigruppen i EU-parlamentet.

Källa: ”Inte ett anständigt parti”

Enligt uppgifter till Expressen väcks nu oro från andra sidan Atlanten. Källor uppger för tidningen att den avgående regeringen har fått mycket frågor om vad ett maktskifte och vad Sverigedemokraternas roll kan innebära.

Bland annat ska medarbetare till utrikesminister Antony Blinken ha uttryckt oro i kontakt med den svenska regeringen.

– Det är inte ett anständigt parti, som de ser det och jag skulle säga att det kan bli djupt problematiskt för den tillträdande regeringen. Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen genom SD, säger en regeringskälla med insyn.

Utrikesminister Antony Blinken och president Joe Biden.
Utrikesminister Antony Blinken och president Joe Biden.

Linde: ”Många länder oroade”

I en intervju med Aftonbladet har den avgående utrikesministern Ann Linde (S) uttryckt liknande tongångar.

 Det är ingen hemlighet att många länder är oroade för högernationalisternas framväxt. Det är en av de frågor jag fått oftast nu: Vad innebär detta?, säger Linde.

– Jag kan bara vara ärlig och säga att vi inte riktigt vet – men det finns naturligtvis en oro även hos oss. I länder som Frankrike och Tyskland har högernationalistiska partier också stort inflytande. Klart det får konsekvenser för politiken.

Publisert:

LÄS VIDARE