Mångdubbelt fler antisemitiska dåd i Frankrike

TT-AFP

Publicerad 2024-01-25

Nej till rasism! Mot antisemitism! står det på plakaten vid en demonstration mot antisemitism i Paris i november förra året. Arkivbild.

Antalet antisemitiska dåd i Frankrike har närapå fyrdubblats i spåren av kriget mellan Israel och Hamas, visar en ny rapport.

Enligt rapporten, som publicerats av den judiska paraplyorganisationen CRIF, registrerades totalt 1 676 dåd av denna typ under 2023 jämfört med 436 året innan.

Av siffrorna, samlats in från landets inrikesdepartement samt en underorganisation till CRIF, framgår att nära 60 procent av incidenterna innefattade fysiskt våld, verbala hot eller hotfulla gester.

Enligt CRIF har blodsutgjutelsen i Mellanöstern lett till en våg av antisemitiskt hat. Under de tre månader som följde efter att kriget bröt ut genom Hamas blodiga attack den 7 oktober skedde lika antisemitiska yttringar av olika slag som ”under de tre föregående åren tillsammans”, skriver man i rapporten.

Samtidigt varnar CRIF för att den verkliga siffran i själva verket kan vara högre eftersom statistiken endast bygger på anmälningar till polisen och andra myndigheter.