Sunniledare: Bojkotta Sverige

al-Azhar-universitetet i Kairo manar till global bojkott mot Sverige och Nederländerna.

Uppmaningen kommer efter helgens koranbränning i Stockholm.

al-Azhar-universitetet i Kairo - den sunnimuslimska världens främsta religiösa institution - uppmanar muslimer världen över till att bojkotta Sverige och Nederländerna, rapporterar AP.

Uppmaningen kommer efter förra veckans koranbränning. På lördagen brände den högerextrema politikern Rasmus Paludan en koran i Stockholm.

al-Azhar-moskén i Kairo. Arkivbild.
al-Azhar-moskén i Kairo. Arkivbild.

På söndagen slet Edwin Wagensveld, nederländsk ledare för den högerextrema Pegida-rörelsen, sidor ur koranen nära det nederländska parlamentet i Haag. Han ska därefter också ha trampat på dem.

al-Azhar kallar handlingarna för ett brott mot muslimer. Universitetet menar också att bojkott av båda länderna vore ett lämpligt svar till de regeringar som skyddar ”barbariska brott under den omänskliga och omoraliska fana de kallar yttrandefrihet.”

– Det här är en kraftfull markering som kan få effekter, al-Azhar-universitetet är det mest kända av de sunnitiska universiteten och har en mycket stark ställning i den islamska världen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till TT.

Han tror att hoten om bojkotter kan drabba Sverige i form av importstopp av svenska varor och ett stopp av försäljning av olja till Sverige.

Rasmus Paludan bränner ett exemplar av muslimernas heliga bok koranen den 21 januari.
Rasmus Paludan bränner ett exemplar av muslimernas heliga bok koranen den 21 januari.
Publisert:

LÄS VIDARE