Rasmus Paludan om inbjudan till Sverige: ”Minns inte exakt vilka jag pratat med”

Rasmus Paludans koranbränning vid turkiska ambassaden blev en världsnyhet och har satt Sveriges Natoansökan på spel.

Men vems idén var från början är ännu höljt i dunkel – inte ens Paludan själv minns helt säkert.

– Hade jag inte fått frågan så hade jag inte kommit, säger han själv.

Det har blivit en internpolitisk känslig fråga vem som egentligen låg bakom koranbränningen vid Turkiets ambassad i lördags.

Att det var Rasmus Paludan som höll i och satte eld på koranen är ingen hemlighet. Anstiftaren har däremot inte velat ge sig till känna.

– Jag antar att idén först fördes fram i ett telefonsamtal, men jag minns inte exakt vilka jag har pratat i telefon med. När det gäller koranbränningen har jag varit i kontakt med säkert 20 personer från alternativmedier och andra om att jag skulle komma, säger Rasmus Paludan, som nu är tillbaka i Köpenhamn.

Rasmus Paludan hävdar att han har varit i kontakt med runt 20 personer i upptakten till helgens koranbränning.
Rasmus Paludan hävdar att han har varit i kontakt med runt 20 personer i upptakten till helgens koranbränning.

De enda två personerna Paludan själv med säkerhet har varit involverade i förberedelserna är högerpopulistiska Nyheter idags Chang Frick och Christian Peterson, journalist på Exakt24, ett högerradikalt alternativmedia som drivs av förre SD-toppen Erik Almqvist.

”Jättemånga ganska trevliga turkar”

I ett reportage i tidningen Syre skyller de båda på varandra, och Chang Frick har i intervjuer och på Twitter i efterhand skrivit att han inte haft någon roll i att bjuda in Paludan till Sverige, utan bara betalat 320 kronor för tillståndet bakom manifestationen.

Chang Frick hävdar att han inte stödjer brännandet av koranen.
Chang Frick hävdar att han inte stödjer brännandet av koranen.

I en intervju med Aftonbladet uppger Chang Frick att han ville få Paludan att göra något annat än att bränna koranen, och föreslog i en chattgrupp en turkisk flagga. När Paludan stod på sig om koranen ska Chang Frick ha dragit öronen åt sig.

– När jag fick nys om det backade jag. Att bränna religiösa skrifter är något jag står väldigt långt ifrån. Den som följt mig i debatten, kanske lyssnat på mig i poddar, vet att det här inte är något jag gillar.

Annorlunda lät det i en tweet från i somras.

”Det vore ju väldigt tråkigt om Paludan nu fick för sig att elda koranen utanför Turkiets ambassad, det vore det ju. Kan någon säga till honom att det är lite känsligt läge och att han absolut inte ska demonstrera på Dag Hammarskjölds väg 20?”, twittrade Frick då.

Utdrag ur chattgruppen ”Lördagskaos”, med bland andra Chang Frick och Rasmus Paludan.
Utdrag ur chattgruppen ”Lördagskaos”, med bland andra Chang Frick och Rasmus Paludan.

För Rasmus Paludan var det aldrig aktuellt att ändra sitt mönster och exempelvis bränna en flagga.

– Det kan tolkas som ett angrepp på landet Turkiet och på turkar, och det är inte min politik. Det finns jättemånga turkar som är ganska trevliga, och jag tycker det är fel att elda ett lands flagga. Dessutom är ju min grej att kämpa för yttrandefriheten, säger Paludan.

Rasmus Paludan önskar själv att Sverige kommer att gå med i Nato, och menar att det bästa för landet vore att kunna dra nytta av Natos militära resurser.

Ska bränna koran vid rysk ambassad

Koranbränningen har blivit politisk sprängstoff i såväl Sverige som världen, och Sverigedemokraterna har tvingats förneka att man varit delaktiga till Paludans inbjudan, då Chang Frick är programledare till SD-kanalen Riks.

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, nej, sa Henrik Vinge, SD:s gruppledare och vice partiledare, till TT.

Protester mot Paludans aktion i Stockholm utanför det svenska konsulatet i Istanbul.
Protester mot Paludans aktion i Stockholm utanför det svenska konsulatet i Istanbul.

Rasmus Paludan leder i Danmark partiet Stram Kurs, som fört in tynande tillvaro efter att fått 1,8 procent av rösterna i danska valet 2019, men nekades att ställa upp i årets val på grund av tidigare fusk med namnunderskrifter. I Sverige är det SD som lockar mest av partierna.

– Jag skulle helst av allt vara medlem av Sverigedemokraterna för att förändra partiet inifrån till en bättre politik, men jag tror inte att de vill ha mig som medlem, säger Paludan.

Efter att den svenska MMA-stjärnan Khamzat Chimaev, med rötter i ryska delrepubliken Tjetjenien, ilsknat till på Rasmus Paludan och kallat honom terrorist i ett Instagraminlägg i helgen lovar Paludan nu att bränna koranen igen.

– Det kommer att bli vid den ryska ambassaden i Köpenhamn, säger Rasmus Paludan till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE