Lärare greps efter försvar av kvinnors rätt

TT-AFP

Publicerad 2023-02-04

Förtryck och inskränkningar av kvinnors rättigheter förstärks i talibanernas Afghanistan. Arkivbild.

De styrande talibanerna i Afghanistan har gripit en akademiker som i tv uttryckt sin ilska över att kvinnor förbjuds att delta i universitetsstudier.

Uppgifterna kommer från en kollega till den gripne lektorn inom journalistik Ismail Mashals. Enligt uppgifter har Mashals ”blivit slagen” i talibanernas fångenskap.

Talibanerna bekräftar att Mashal är frihetsberövad, sedan han gripits av säkerhetstjänst.

Mashal visade sin upprördhet över förbudet mot högre utbildning för kvinnor genom att riva sönder sitt eget examensintyg i en tv-sändning i december i fjol.

– Som man och som lärare var det det enda jag kunde göra för dem (kvinnliga studenterna) och jag kände att mina examensbevis hade blivit värdelösa, så jag rev sönder dem, sade han till AFP efter händelsen i tv.

Den senaste tiden har lokala medier uppmärksammat ytterligare en aktion av Mashal, där han delat ut böcker till förbipasserande på Kabuls gator.

FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson uppmanar talibanerna att omedelbart släppa Mashal, och fördömer samtidigt talibanernas inskränkningar av kvinnors rättigheter.

Talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti 2021, men löften till omvärlden om att inte införa inskränkningar för kvinnor och flickor i samhället har brutits och förtrycket av kvinnor har förstärkts.