Pojke frikänns för bomb i Kungsträdgården

TT

Publicerad 2023-05-24

Polisen söker efter spår efter att en väska innehållandes en sprängladdning hittades i Kungsträdgården den 22 augusti i fjol.

Mitt under Stockholms kulturfestival hittades en väska med en skarp sprängladdning i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Nu frias en 16-årig pojke från inblandning.

Tre tonårspojkar dömdes i tingsrätten till ungdomsvård för att ha varit delaktiga i att placera ut bomben i augusti i fjol. Domen överklagades av en av pojkarna som dömdes för medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Svea hovrätt ändrar nu domen och frikänner pojken. Han dömdes i tingsrätten för att ha lånat ut sin sparkcykel till en av de andra pojkarna, som använde den för att placera ut sprängladdningen.

Hovrätten anser, likt tingsrätten, att pojken ”rent objektivt” gjort sig skyldig till medhjälpsbrottet. Man anser det dock inte fastställt att han kände till att väskan innehöll en skarp sprängladdning när han lånade ut sparkcykeln.

”Åtalet emot NN ska därför inte vinna bifall och han ska alltså frikännas från ansvar”, skriver hovrätten i domen.

En domare och en nämndeman är skiljaktiga. De anser det uteslutet att pojken saknade kännedom om väskans innehåll och vill att han döms.

Tingsrättsdomarna mot de övriga två pojkarna, dömda för att ha placerat ut bomben respektive anstiftat det planerade dådet, överklagades inte.