Xi Jinping historisk – omvald för tredje gången

Publicerad 2022-10-23

Xi Jinping har valts till ytterligare fem år som kommunistpartiets och Kinas högsta ledare.

Nu står det klart: Xi Jinping väljs till ordförande för kommunistpartiet för tredje gången i rad.

69-årige Xi Jinping har redan varit partiordförande och president i Kina i tio år och omvalet innebär att han nu kommer att styra landet i ytterligare fem år.

Xi Jinping.

Stärker greppet om makten

Han väljs i slutet av Kommunistpartiets tjugonde partikongress som pågått i en vecka. I ett tal sa Xi Jinping att partiet nu lyckats med sitt mål att etablera ett framgångsrikt samhälle.

– Nu tar vi självsäkra kliv mot att göra Kina till ett modernt socialistiskt land i alla avseenden. För att nå de andra målet för seklet och att omfamna den stora förändringen av den kinesiska nationen på alla fronter, för en kinesisk väg mot modernisering, citeras han av CNN från sitt tal.

I samband med omvalet stärker Xi Jinping sitt grepp om makten. Partiet har nu slopat gränsen på två mandatperioder som gällt sedan början av 80-talet.

Expresident fördes ut

Under söndagen presenterade han de 20 personer som kommer att ingå i politbyrån, partiets mäktigaste organ. Den innersta kärnan består av sju män och de som nu valts ska vara nära allierade till Xi Jinping.

Förutom presidenten sitter Li Qiang, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Li Xi och Ding Xuexiang i utskottet. Sittande premiärminister Le Keqiang petades tillsammans med tre andra.

205 personer har enligt statliga medier valts till en ny centralkommittée. Även där saknas premiärministern och tre andra som hittills varit en del av toppskiktet.

Under lördagen kom dramatiska bilder från kongressens avslutningsceremoni när expresidenten Hu Jintao fördes ut ur Folkets stora sal, till synes mot sin vilja. Enligt statliga medier berodde det på att han ”inte mådde bra”.

Kan ta sikte på livslångt styre

Anmärkningsvärt, enligt Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum.

– Jag kan inte säga i dag vad det kan tänkas bero på, men det är klart att det finns symbolik i att Xi Jinpings företrädare som generalsekreterare av allt att döma leddes bort samtidigt som hans makt cementerades, konstaterar Björn Jerdén för TT om tv-bilderna innan beskedet om att det rörde sig om hälsoproblem.

Enligt en del bedömare kan Xi Jinping ta sikte på att styra Kina livet ut.

Det kommunistiska partiet håller sin kongress vart femte år.

Xi Jinping, i mitten, blir omvald som president.

Följ ämnen i artikeln