Uppgifter: ISP godkänner export av Jas Gripen till Filippinerna

Svenska vapenjätten Saab står inför en miljardaffär med Filippinerna, kan Aftonbladet avslöja.

Enligt uppgifter från flera källor med insyn har svenska staten i november gett positivt förhandstillstånd till export av Jas Gripen till landet.

Den aktuella vapenexportmyndigheten ISP vill varken ”bekräfta eller dementera” uppgifterna.

En omfattande vapenaffär med Filippinerna rycker allt närmare.

Enligt flera av varandra oberoende källor har myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, i november utfärdat ett positivt förhandsbesked för export av Jas Gripen till Filippinerna.

Ärendet har enligt Aftonbladets uppgifter varit uppe till diskussion i ISP:s politiskt tillsatta exportkontrollråd, EKR, som i november tog ett oenigt beslut att godkänna affären.

Enligt handlingar från Förvarsdepartementet är det Jas Gripen C/D som är aktuella för Filippinerna.
Enligt handlingar från Förvarsdepartementet är det Jas Gripen C/D som är aktuella för Filippinerna.
Jas 39 Gripen.
Jas 39 Gripen.

Första gången

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det första gången som svensk vapenexport till Filippinerna godkänts. Så sent som i oktober förra året sa EKR nej till export av Jas Gripen till Filippinerna, vilket Aftonbladet rapporterat tidigare.

ISP vill inte kommentera ärendet om export av Jas Gripen till Filippinerna och i ett mejl skriver Karl Evertsson, tidigare chef för krigsmaterielgruppen, numera Utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare:

”Den här typen av uppgifter är föremål för sekretess. I första hand utrikessekretess men i regel även kommersiell sekretess. ISP kan därför inte bekräfta eller dementera sådana uppgifter.”

PLUS: Expert-kravet: Skicka Jas Gripen till Ukraina

Positivt förhandsbesked innebär att ISP lämnat besked till Saab om att bolaget kan räkna med att få en ansökan om exporttillstånd godkänd.

Hur många plan affären handlar om och vilken modell av Gripen som är aktuell är inte känt, men enligt mejl som försvarsdepartementet lämnade ut under förra året så var det den nuvarande versionen, Jas Gripen C, samt den tvåsitsiga modellen D som var aktuell i Filippinernas fall.

Känslig affär

Oavsett modell så handlar det dock enligt kännare om en miljardaffär mellan Saab och det filippinska flygvapnet som nu står inför dörren.

Saab har länge försökt sälja Jas Gripen till Filippinerna och sedan 2016 har bolaget haft ett försäljningskontor i Manila.

Men affären har varit känslig mot bakgrund av situationen beträffande mänskliga rättigheter i landet under den tidigare presidenten Dutertes styre. Dessutom har landet befunnit sig i väpnad konflikt med miliser i vissa av ö-nationens utbrytarregioner.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur FMV i strid mot reglerna raderat mejl om vapenexporten som utväxlats mellan Försvarets materielverk, Försvarsmakten och Saab.

Finns förhoppningar

Enligt uppgifter till Aftonbladet har bedömningen nu inom ISP varit att vapenexport är möjlig eftersom den tidigare presidenten Rodrigo Duterte förlorat makten och det från svensk sida finns en förhoppning om att situationen i landet ska förbättras.

Det finns dock fortsatt internationell kritik mot landets hantering av mänskliga rättigheter. Bland annat om att den nya presidenten Ferdinand Marcos Jr, jämte vicepresidenten Sara Duterte som är den tidigare presidenten Dutertes dotter, valt att inte återvända till den internationella brottsmålsdomstolen ICC. Rodrigo Duterte lämnade ICC efter att domstiolen velat utreda hans ”krig mot drogerna” där landet anklagats för bland annat utomrättsliga avrättningar.

Saabs presschef Mattias Rådström skriver i ett mejl till Aftonbladet att ”Beslut om export av Saabs produkter fattas alltid i enlighet med svenska lagar och regleringar.” Bolaget vill dock inte kommentera i vilken mån en affär med Filippinerna är förestående.

”Det är allmänt känt att det funnits ett intresse från Filippinerna för Gripen. Vi har fört samtal med dem under flera års tid, och vi är övertygade om att Gripen är det bästa planet för Filippinerna. Men vi har i dagsläget inte några ytterligare kommentarer att ge i frågan.”, skriver presschefen.

John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE