Premiärminister: Upplopp i Dublin hatmotiverat

TT-AFP

Publicerad 2023-11-24

Polisen anklagar en "fullständigt dåraktig fraktion driven av högerextrem ideologi" för oroligheterna. Bild från i torsdags.

Upploppsmakare har dragit ”skam” över Irland, säger landets premiärminister Leo Varadkar dagen efter upploppen som enligt polisen är de ”mest våldsamma som skett på flera decennier”.

– De inblandade har dragit skam över Dublin, dragit skam över Irland och dragit skam över sina familjer och sig själva, säger den uppenbart arga premiärministern till journalister.

Tiotals personer greps efter upploppen, som bröt ut efter att flera personer, bland dem barn, skadats i en knivattack utanför en skola.

Efter dådet spreds rykten om nationaliteten på den misstänkte gärningsmannen, som greps på platsen, och de våldsamma protesterna bröt ut.

Under kravallerna sattes bilar i brand och kravallutrustad polis tvingades ingripa mot grupper som kastade flaskor och avfyrade fyrverkerier mot dem.

Enligt Varadkar agerade upploppsmännen som de gjorde för att de är ”fyllda av hat”, inte för att skydda irländare.

– De älskar våld. De älskar kaos, och de älskar att åsamka andra smärta, säger han.

Polisen pekar ut en ”fullständigt dåraktig fraktion driven av högerextrem ideologi” som ansvarig för oroligheterna.

– Vad vi såg i går kväll var ett extraordinärt utbrott av våld. Det handlar om scener vi inte har sett på decennier, säger polischefen Drew Harris.