Studie: E-cigg negativt för hjärta och kärl

TT

Publicerad 2023-09-12

E-cigaretter kan ha lika negativa konsekvenser på blodkärl, lungor och hjärta som vanliga cigaretter, enligt en ny studie. Arkivbild.

Elektroniska cigaretter marknadsförs ofta som ett skonsammare alternativ till vanliga cigaretter.

Men en ny studie visar att elektroniskt puffande kan ha lika negativa konsekvenser på blodkärl, lungor och hjärta som tobaksrökning.

I studien, gjord av forskare på Danderyds sjukhus i Stockholm, lät forskarna friska unga personer under en kort period röka e-cigaretter med eller utan nikotin i. Före och efter rökningen studerades personernas blodvärden och cirkulationen i deras kapillärer, kroppens minsta kärl.

Kort efter sågs en ökad blodproppsbildning och försämrad cirkulation i kapillärerna hos de personer som rökte e-cigaretter med nikotin i.

”Just de två faktorerna är sedan länge kända för att kunna bidra till åderförkalkning i blodkärl och hjärtinfarkt och stroke. Vi ser liknande konsekvenser av e-cigaretter på blodkärl, lungor och hjärta som av vanlig tobaksrökning”, säger Magnus Lundbäck, forskningsledare och specialistläkare i kardiologi på Danderyds sjukhus, i en kommentar.

Blod och kärl hos de som rökte nikotinfria e-cigaretter påverkades inte nämnvärt.

”Det som framstår med allt större tydlighet i denna och tidigare studier är att nikotinet är ett giftigare ämne än vad som är allmänt känt”, säger Magnus Lundbäck.

Samma forskargrupp har tidigare visat på flera negativa effekter som konsekvensens av e-cigarettrökning, bland annat att luftvägarna blir trängre, något som kan leda till kol när man blir äldre.

Studien publicerades i den medicinska tidskriften Cardiovacular Toxicology den 7 augusti.