Chefer dricker mest – särskilt direktörer
Publicerad 2024-09-10
Chefer dricker mer än de flesta andra yrkesgrupper. Tätt efter kommer snickare och murare enligt en färsk undersökning.
– Det här är något vi känner igen från tidigare undersökningar. Det är påtagligt att chefer, särskilt verkställande direktörer, har en hög alkoholkonsumtion säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och en av författarna av rapporten.
Resultaten kommer från en undersökning som gjorts av CAN på uppdrag av Systembolaget. Undersökningen bygger på data om omkring 8 000 yrkesverksamma svenskar som svarat på frågor om sina alkoholvanor.
26 standardglas
I snitt uppger de vd:ar som svarat på enkäten att de dricker 26 standardglas per månad. Nästan sex av tio uppger att de dricker mycket alkohol åt gången, så kallad intensivkonsumtion, minst en gång i månaden. Mönstret är detsamma både bland män och kvinnor.
Även om underlaget är begränsat, totalt ingick 743 personer i chefsyrken i undersökningen, ger resultatet en tydlig signal menar Mats Ramstedt.
– Kombinationen hög medelkonsumtion och att regelbundet dricka mycket åt gången gör att chefer som grupp sticker ut, säger Mats Ramstedt.
Näst högst ligger yrkesgruppen ”Snickare, murare och anläggningsarbetare”. De uppger en snittkonsumtion på 24 glas per månad. Hälften intensivkonsumeras en gång i månaden. Det kan jämföras med läkare där bara var tionde intensivkonsumerar alkohol en gång i månaden.
Just inom vården och inom skolan finns de yrkesgrupper som enligt undersökningen dricker minst. Undersköterskor hamnar allra lägst i snittkonsumtion.
Varför chefer dricker mycket kan forskarna inte säga, men det finns teorier.
– Det kan handla om en hög tillgänglighet av alkohol och om stress och höga krav. Men det kan också handla om resurser – alkohol kostar, säger Mats Ramstedt.
Arbetslivet viktigt
En sak som förvånade forskarna var att trots att vd:ar tycks dricka mest har de inte den högsta andelen alkoholproblem. Där ligger enligt enkätsvaren restaurangpersonal högst följt av revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare.
Inte heller denna skillnad kan forskarna förklara utifrån undersökningen.
– Men vi vet att arbetslivet är en viktig arena att förebygga alkoholproblem på och undersökningen ger en signal om vilka grupper man kan behöva satsa extra på, säger Mats Ramstedt.