Terrorattack i Barcelona – 13 döda på La Rambla

Skåpbilen dundrade fram i full fart i folkvimlet på turiststråket La Rambla.

Under den 500 meter långa färden dödades minst 13 människor och ett hundratal skadades.

Två personer är gripna för terrordådet i Barcelona – men ingen av dem är föraren av terrorbilen.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Klockan 16.50 kom den vita skåpbilen körande vid torget Plaça de Catalunya mitt i Barcelona. Föraren svängde sedan in på gågatan i mitten av paradgatan La Rambla och körde i hög fart in i folkvimlet.

– Jag trodde först det var en olycka. Sen accelererade föraren och körde i full fart ner för Ramblan och jag förstod att det var en terrorattack, säger Jordi Laparra, 55.

– Han körde sicksack och verkade försöka köra på så många han kunde, människor hade ingenstans att fly.

Den vita skåpbilen kördes i närmare 530 meter på den folktäta gågatan där miljontals turister flockas varje år.

Innan färden tog slut utanför Teatro del Liceu hade föraren mejat ner ett hundratal personer. Minst 13 av dem dog och i natt vårdades tiotals av offren fortfarande med allvarliga skador.

Två personer gripna

Bilder tagna direkt efter attentatet visar hur skadade vårdas direkt på gatan samtidigt som människor flyr i panik och andra står fastfrusna i skräck.

– Det här är uppenbart en terrorattack och syftet har varit att döda så många som möjligt, säger Josep Lluis Trapero, chef för den katalanska polisen Mossos d'Esquadra, på en presskonferens sent på torsdagskvällen.

Då uppgavs också att myndigheterna befarar att dödssiffran kan komma att stiga.

Josep Lluis Trapero sa under presskonferensen också att de har gripit två personer med koppling till terrordådet, en spansk medborgare greps i Alcanar sydväst om Barcelona och en marockansk medborgare i Ripoll norr om den katalanska huvudstaden.

Men ingen av dem är föraren av terrorbilen, enligt polisen.

28-årig marockan gripen

Två olika skåpbilar tros ha använts vid dådet, rapporterar tv-kanalen RTVE – en vid själva attacken och den andra som flyktfordon. En av de gripna ska vara 28-årige marockanen Driss Oukabir. Oukabir har pekats ut som den som hyrde skåpbilarna.

Han ska ha identifierats kort efter dådet och bilden på honom spreds i spanska medier. 28-åringen uppges på torsdagskvällen ha överlämnat sig själv till polisen. Han ska då ha sagt att hans bror stulit hans identitetshandlingar och att han är oskyldig.

Han ska ha spanskt uppehållstillstånd och rapporteras ha bott i Ripoll i flera år. Han ska tidigare ha dömts för sexbrott men ska enligt spanska medier inte ha haft några kända kopplingar till några terrororganisationer.

Den katalanska polisen meddelade natten mot fredag att terroristjakten då fortfarande var i full gång. Samtidigt berättade de att dådet på La Rambla kopplas ihop med en kraftig explosion i staden Alcanar vid 23-tiden på onsdagskvällen.

Vid explosionen dog en person och sju skadades. Enligt de lokala myndigheterna ska orsaken till den kraftiga detonationen troligen ha varit att en stor gasansamling i huset antändes. Det ska även ha påträffats en större mängd gasbehållare på platsen.

Terrorsekten IS tog via sina propagandakanaler på sig dådet på La Rambla timmarna efter attacken.

UD: Ingen information om drabbade svenskar

Utrikesdepartementet hade vid midnatt ingen information om att svenska medborgare drabbats.

– Svenska ambassaden i Madrid undersöker just nu om det finns några svenska medborgare som är skadade eller drabbade. Men vi har ingen information om det än, eller indikationer på att det skulle vara det, säger Anne Thorngren vid UD:s presstjänst.

Svenskar som finns på plats i Barcelona uppmanas att följa instruktionerna från de lokala myndigheter och höra av sig till anhöriga i Sverige.

– Spansk polis har informerat om att man ska hålla sig borta från de centrala platserna. Man kan också gå in på vår hemsida och läsa reseråden där, säger Anne Thorngren.

SÅ KÖRDE BILEN I BARCELONA:

Publisert:

LÄS VIDARE