Dags för Wallström och Lavrov att mötas

avTT

NYHETER

I dag möter utrikesminister Margot Wallström (S) sin ryske motpart Sergej Lavrov i Moskva. Ett tillfälle att förbättra stämningen efter en period av frostiga rysk-svenska relationer.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Utrikesminister Margot Wallström

Ända sedan i somras har den svenska utrikesministern sagt att hon är beredd att möta sin ryske kollega öga mot öga. Och nu är det alltså dags. Margot Wallström är inbjuden till överläggningar i utrikesministeriets gästhus här i Moskva. Hon och Sergej Lavrov har två och en halv timme till sitt förfogande och listan på ämnen som ska avhandlas är lång och tung.

Balansgång

Självklart kommer den senaste tidens våldsamma utveckling i östra Ukraina och den ryska annekteringen av Krim att diskuteras. Det är sedan den ryska interventionen i Ukraina 2014 som relationerna hamnat under fryspunkten. En annan fråga som står högt upp på dagordningen är säkerhetsläget runt Östersjön.
I förra veckans utrikesdeklaration gick Margot Wallström en balansgång gentemot Ryssland. Å ena sidan kallade hon Rysslands agerande i form av militära handlingar, desinformation och påverkansoperationer, för aggressivt och spänningsskapande. Å andra sidan efterlyste hon politisk dialog och en "bred ansats" i relationen.

Bättre samtalsklimat

I helgen sändes ett reportage om "skräckens Malmö" i Rysslands största dagliga nyhetsprogram i tv, men många av faktauppgifterna var helt fel. Wallström, som själv har varit utsatt för kampanjer i ryska sociala medier, är bekymrad över att det sprids felaktiga och negativa uppgifter om Sverige och tänker ta upp detta med Lavrov. Han har, å sin sida, i andra sammanhang kritiserat väst för att sprida russofobi.
För Margot Wallström blir också mötet med Lavrov ett tillfälle att diskutera frågor som är aktuella i FN:s säkerhetsråd, där Sverige vid årsskiftet blev en av de tillfälliga medlemmarna. Ryssland har bland annat en central roll i Syrienkonflikten. För svensk del är det också viktigt att försöka bidra till att förbättra det ibland usla samarbetsklimatet i rådet.
Senare i dag ska Margot Wallström även träffa representanter för flera olika människorättsorganisationer, bland andra Memorial, samt Center Anna, som jobbar mot våld i hemmet och driver många kriscentra i Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM