Misslyckat robottest av Nordkorea

avJoakim Magnå

NYHETER

Nordkorea har misslyckats med ett nytt robottest.

– En robot verkar ha exploderat några sekunder efter avfyrning, säger David Benham, talesperson för den amerikanska militärledningen i Stilla havet, enligt ABC News.

Försöket kommer drygt två veckor efter att diktaturen lyckades skjuta upp fyra robotar.

Enligt de sydkoreanska och japanska myndigheterna försökte Nordkorea skjuta upp minst en robot på onsdagsmorgonen, men testet misslyckades. Avfyrningen skedde från Wonsan, en hamnstad på den nordkoreanska östkusten, rapporterar Reuters.

– Sydkorea och USA är medvetna om Nordkoreas robotuppskjutning och misstänker att den misslyckades, säger en talesperson för försvarsdepartementet i Seoul, enligt AFP.

Typ av robot är oklart

Det kan ha rört sig om ett försök att avfyra flera robotar, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo som citerar en regeringskälla. Vilken typ av robot det rör sig om är ännu oklart.

USA:s militärledning i Stilla havet uppger att det rör sig om en enda robot.

– En robot verkar ha exploderat några sekunder efter avfyrning. Vi jobbar på att få fram mer information, säger talespersonen David Benham.

Avfyrade fyra robotar

Det misslyckade robottestet kommer drygt två veckor efter att Nordkorea framgångsrikt avfyrade fyra robotar. De slog ner i Japanska havet efter att ha flugit 100 mil. Tre av dem föll ner inom Japans ekonomiska zon. Sydkoreas militär uppgav att det troligtvis rörde sig om långdistansrobotar. Flera länder, däribland Sverige, fördömde testet.

Nordkorea beskrev händelsen som en övningsattack mot amerikanska militärbaser i Japan.

Genomför militärövningar

En FN-resolution förbjuder Nordkoreas att utföra den här typen av provuppskjutningar. Nordkorea har kapacitet att bestycka sina robotar med kärnvapen och strävar efter att ta fram projektiler som kan nå det amerikanska fastlandet.

Just nu genomför USA och Sydkorea gemensamma militärövningar. Det är en årligen återkommande begivenhet som alltid retar upp Nordkorea, som brukar svara med den här typen av provokationer.

ARTIKELN HANDLAR OM