IS största massgrav kan ha hittats

avTT

Terrorgruppen IS kan ha dumpat tusentals kroppar i ett sjunkhål nära Mosul i Irak, uppger människorättsorganisationen HRW, Human Rights Watch. Platsen minerades sedan.

Foto: Magnus Wennman
IS kan ha dumpat tusentals kroppar utanför Mosul.

HRW har pratat med flera vittnen som sett massavrättningar vid sjunkhålet, som kallas Khafsa, och uppger att det kan vara den största massgraven hittills som upptäckts i Irak och Syrien.

Sjunkhålet är omkring 35 meter brett. Enligt invånare i Mosul och byar utanför staden har IS-medlemmar pratat om avrättningar av före detta poliser, före detta soldater i irakiska säkerhetsstyrkor och personer ur sunnistyrkan Sahwa, som stred mot extremister mellan 2007 och 2008.

Irakiska styrkor tog kontroll över platsen i mitten av februari, enligt organisationen. HRW har varit vid platsen, men har inte kunnat inspektera den närmare då IS har minerat området. En improviserad sprängladdning vid hålet dödade en journalist och tre soldater i de irakiska säkerhetsstyrkorna den 25 februari.

"Den här massgraven är en grotesk symbol för ISIS grymhet och depraverade uppträdande – ett brott i monumental skala. Att lägga landminor i massgraven är uppenbarligen ett försök av ISIS att tillfoga irakierna maximal skada", säger HRW:s Mellanösternchef Lama Fakih i ett pressmeddelande, syftande på IS.

ARTIKELN HANDLAR OM