Wilders: ”Anden är ute ur flaskan”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Nederländerna går till val i dag. Det är ett val som på förhand spåtts bli ett rysarval – och en värdemätare för var den europeiska populismen befinner sig just nu.

– Anden är ute ur flaskan, säger Geert Wilders, ledare för populistiska Frihetspartiet.

Valdeltagandet under kvällen rapporteras vara oväntat högt. För nederländsk del betyder det att 73 procent av landets röstberättigade hade gått till valurnorna klockan 19.45 i kväll, enligt Ipsos. Det är åtta procentenheter fler jämfört med mätningen som gjordes vid samma tidpunkt förra valet 2012, skriver holländska Telegraaf.

Valdeltagandet har varit så högt att man fick trycka nya valsedlar – även under valdagen. Bara i huvudstaden Amsterdam beställdes 25 000 nya valsedlar på morgonen, rapporterar Telegraaf.

För att få upp deltagandet hade också de nederländska myndigheterna öppnat upp ett antal ovanliga vallokaler. Det gick bland annat att lägga sina röster i moskéer, skyskrapor, väderkvarnar och via drive-in, rapporterade flera medier.

Fem partier har chansen att bli störst i Nederländerna – men mest fokus har kampen mellan populistiska Frihetspartiet, lett av Geert Wilders, och premiärministerns Mark Ruttes högerliberala VVD fått.

De senaste opinionsundersökningarna har spått en seger för Mark Rutte och en andraplats för Geert Wilders EU- och islamfientliga parti.

– Anden är ute ur flaskan, säger Geert Wilders, ledare för populistiska Frihetspartiet enligt brittiska Guardian.

Själv röstade han på en skola i Haag i dag – följd på plats av hundratals journalister.

När vallokalerna stänger kommer inte en solklar vinnare kunna utses på en gång eftersom så många som 15 partier ställer upp, uppger Guardian. Eftersom Nederländerna inte tillämpar någon nedre gräns räcker det med så lite som en procent av rösterna för att få en av de 150 stolarna i parlamentet Haag.

Inom EU upplevs det nederländska valet som ett ödesval. Det är det första av tre val i det som kallas EU:s supervalår. Senare i vår går Frankrike till val följt av Tyskland efter sommaren.

Aftonbladets Wolfgang Hansson rapporterar på plats

Publicerad: