Forskare: Därför blir somliga vänsterhänta

Foto: TT/Montage
Ny forskning visar att vänsterhänthet beror på miljöns påverkan på fostrets benmärg.
NYHETER

Är du vänsterhänt? Då beror det troligen på miljön under din fosterutveckling, skriver Dagens Hälsa.

Fram tills nu har forskare trott att höger- eller vänsterhänthet beror på skillnader i genaktivitet mellan höger och vänster hjärnhalva. Ny forskning visar dock att det förmodligen inte alls är så det ligger till.

En studie som nyligen utfördes på det tyska Ruhruniversitetet i Bochum pekar nämligen på att det är i ryggraden som den avgörande faktorn återfinns. Studien har publicerats i journalen eLife.

Skillnader i benmärgen

Forskarna studerade genaktiviteten i benmärgen hos fem foster mellan den åttonde och tolfte graviditetsveckan. Det visade sig finnas märkbara skillnader mellan den högra och vänstra sidan i de delar av benmärgen som styr armarnas och benens rörelser. Dessa skillnader verkar vara det som avgör vilken hand barnet helst använder när det föds, skriver Dagens Hälsa.

Påverkas av miljön

Forskarna menar att skillnaderna i benmärgen är epigenetiska. Det innebär att de påverkas av den yttre miljön och kan överrösta den del av DNA:t som barnet ärver från sina föräldrar. Alltså verkar det som att höger- eller vänsterhänthet inte går i arv. Exempel på saker som i andra fall visat sig kunna påverka epigenetiken är diet, gifter och hormoner.

Anledningen till att man kunnat avfärda hjärnans roll är upptäckten att foster föredrar att suga på höger eller vänster tumme redan innan hjärnans motoriska bark och den rörelsestyrande benmärgen vuxit ihop.

Mer forskning behövs

Än så länge finns det dock inte tillräckliga bevis för att fastslå studiens slutsats – speciellt inte då den helt går emot vad forskare tidigare trott om höger- och vänsterhänthet. För det skulle mer forskning med större testgrupper behöva genomföras, skriver vetenskaps-sajten ZEM Science.

ARTIKELN HANDLAR OM