Kim Jong-nam dog en kvart efter han förgiftats

1 av 4

avGustaf Tronarp

NYHETER

Det gick snabbt – men var mycket plågsamt.

Förgiftningen av Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, orsakade en allvarlig förlamning. Obduktionen visar att 45-åringen dog efter 15–20 minuter.

– Det påverkade hans hjärta, det påverkade hans lungor. Det påverkade allt, säger Malaysias hälsominister Subramaniam Sathasivam.

Nästan omedelbart efter att Kim Jong-nam utsatts för nervgasen VX började han uppvisa symptom på förgiftning. En allvarlig förlamning spred sig mycket snabbt i hans kropp.

– Det krävs bara att 10 milligram VX tas upp av kroppen för att det ska vara dödligt, så jag antar att dosen han fick var högre än det. Dosen var så hög att den påverkade hans hjärta, det påverkade hans lungor. Det påverkade allt, säger säger Malaysias hälsominister Subramaniam Sathasivam på en presskonferens, enligt AP.

Obduktionen av Jong-nam är nu klar. Den bekräftar resultatet av de preliminära undersökningarna, som visade att 45-åringen hade spår av giftet i ansiktet och ögonen.

Enligt hälsoministern dog Kim Jong-nam sannolikt 15–20 minuter efter förgiftningen. Förloppet ska ha varit mycket smärtsamt.

”Trodde det var tv-skämt”

Det var i förra veckan som Kim Jong-uns halvbror skulle resa från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur till sitt hem i kinesiska Macao. På flygplatsen angreps han av två kvinnor.

En av kvinnorna, 25-åriga indonesiskan Siti Aisyah, har sagt att hon var med i ett tv-skämt och att det var babyolja som hon smetade på mannen. Polisen i Malaysia hävdar dock att kvinnorna var medvetna om vad de gjorde.

Regimen i Nordkorea misstänks ligga bakom mordet. Nervgiftet VX klassas som ett massförstörelsevapen av FN, och är förbjudet enligt internationella avtal. Nordkorea står dock utanför dessa överenskommelser.

Polisen har sökt igenom flygplatsen i Kuala Lumpur, men utan att hitta något spår av giftet.

Levde under dödshot

Enligt nyhetsbyrån AP var Kim Jong-nam inte något uppenbart hot mot Nordkoreas diktator. Han kan dock ha betraktats som en potentiell framtida rival.

Jong-nam var son till ex-diktatorn Kim Jong Il och en skådespelare vid namn Sung Hye Rim. Han växte upp i överföd, men Washington Post rapporterar att han vantrivdes i Nordkorea. Pappa Kim Jong Il gav honom tillåtelse att lämna landet – om han gifte sig och skaffade barn. Det skedde 1995.

Kim Jong-nam bosatte sig för flera år sedan i staden Macao i Kina. Där levde han ett relativt fritt liv. Han ska bland annat ha ägnat mycket tid åt spel och dobbel.

Risken för angrepp från nordkoreanska agenter hängde dock alltid över Jong-nam. Enligt sydkoreanska underrättelsekällor hade diktatorn Kim Jong Un en stående order om att halvbrodern skulle avrättas.

– Han var inte paranoid, men han var orolig. När han var ute var han försiktig, och han undvek att prata med asiater eftersom han oroade sig för att de skulle vara spioner, säger Anthony Sahakian, en schweizisk affärsman som var skolkamrat med Kim Jon-nam, till Washington Post.

ARTIKELN HANDLAR OM