Nervgasen VX dödade Kim Jong-nam

NYHETER

Kemikalien som dödade Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, har identifierats som nervgasen VX, uppger polisen i Malaysia. Samma gas figurerar i 90-talsklassikern ”The Rock”.

Rester av VX, som används i kemisk stridsföring, hittades av kriminaltekniker på Kim Jong-nams ansikte.

1 av 2 | Foto: AFP
Kim Jong-nam

Kim Jong-nam lönnmördades i förra veckan på Kuala Lumpurs internationella flygplats i Malaysia. Två kvinnor misstänks ha gått fram till mannen och smetat en dödlig substans i ansiktet på honom.

Nu har kemikalien identifierats som nervgasen VX – ett kemiskt stridsmedel som är klassat som massförstörelsevapen av FN. Det uppger den malaysiska polisen, enligt AFP.

Faktiskt är det samma typ av nervgift som figurerar i 90-talsfilmen ”The Rock”. Närmare bestämt förvaras nervgasen i de små gröna kulorna som bland annat Nicholas Cages karaktär Stanley Goodspeed måste handskas med.

Avled i ambulansen

Spår av gasen hittades när kriminaltekniker topsade offrets ansikte och vid hans ögon.

– Andra prover håller på att analyseras, säger Khalid Abu Bakar, nationell polischef i Malaysia, i ett uttalande.

Kim Jong-nam skulle på måndagen den 13 februari flyga till regionen Macao i södra Kina när han angreps. Efter överfallet fick han först vård på flygplatsen. Han avled sedan i ambulansen på väg till sjukhus.

Har anklagat Nordkorea

Sydkoreansk underrättelsetjänst har anklagat Nordkorea för att ligga bakom mordet.

Polisen har begärt att få förhöra en diplomat på den nordkoreanska ambassaden i Malaysia, som till skillnad från många andra länder har normala diplomatiska relationer med Nordkorea.

Internationell efterlysning

Kim Jong-nam levde i exil i Macau.

Kvinnorna som tros ha utfört själva dådet är från Indonesien respektive Vietnam. Ytterligare ett antal personer misstänks för inblandning.

Enligt Reuters bad Malaysia på torsdagen Interpol att utfärda en internationell efterlysning av fyra nordkoreaner.

ARTIKELN HANDLAR OM