Storsvindlaren ”La Reine-mannen” till fängelse – igen

avLinn Dahlgren

Publicerad:

Han är en av Sveriges grövsta ekobrottslingar.

Nu döms den ökände storsvindlaren Carl ”La Reine-mannen” Vennung, 64, i en ny mångmiljonhärva.

Han döms till fängelse för pengatvätt i samband med att Liberia och ett svenskt par blåstes på cirka nio miljoner kronor.

1 av 2 | Foto: Polisen
”La Reine-mannen” Carl Vennung.

Nu har domen kommit i den omfattande ekobrottshärvan kring Liberias diplomatvilla i Djursholm. Tre män döms till fängelse.

De tre männen lurade ett svenskt par och Liberia på ett mångmiljonbelopp genom att sälja ett hus de inte ägde.

En person som fälls för blåsningen är en av Sveriges grövsta ekobrottslingar Carl ”La Reine-mannen” Vennung, 64, tidigare Carl Gustafsson.

Hade inte sålt sin villa

I vintras fick Liberias före detta diplomatvilla norr om Stockholm plötsligt nya ägare. Landet, som köpte fastigheten 1976 och inte alls hade sålt den, fick höra att deras villa skulle ha bytt ägare när de läste om det i svenska medier.

Svindlarna förfalskade ägarhandlingar, bytte lås och sålde huset till ett par för cirka nio miljoner kronor – och blåste både köparna och Liberia på miljonerna.

Liberia menade enligt åtalet att bluffmakarna hade förfalskat ett köpebrev, ett värderingsutlåtande och en fullmakt från deras ambassadör. De påpekade bland annat att papperen hade fel brevhuvud – och att ambassadörens signatur inte såg ut som hennes.

Köpebrevet ska också ha bevittnats av en Rutger Hamilton och värdeutlåtandet gjorts av en Rutger Hildingsson. Det finns inga personer med de namnen i Sverige.

Låtsades vara ägare – sålde villan

”La Reine-mannen” döms nu till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

De två huvudspelarna är en 25-årig och en 51-årig man. De låtsades vara ägare av villan och ett ombud som visade villan för potentiella köpare. De döms för grovt bedrägeri till tre och ett halvt respektive tre års fängelse.

25-åringen dömdes även 2015 till fängelse, då för att ha kapat finansmännen Christer Gardells och Mats Arnhögs bank- och skattekonton.

Övriga inblandade i diplomatbluffen frias.

Lurade till sig två miljarder kronor

Carl Vennung har sedan 1983 dömts till sammanlagt över 20 års fängelse.

Han var huvudman i den kanske största svenska skalbolagshärvan någonsin. I centrum stod då hans sportaffär i Eslöv som hette just La Reine. Han bedöms ha lurat till sig över två miljarder kronor via 400 skalbolag. Han dömdes till sju års fängelse.

Han har sedan dess dömts åtskilliga gånger för ekobrott. År 2009 dömdes han exempelvis för grovt bedrägeri till två och ett halvt år. Han var då en av Sveriges mest jagade brottslingar, efterlystes internationellt – och greps i Köpenhamn 2011.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Djursholm

Liberia