Präst sexutnyttjade flicka på altare – ”Del av Guds arbete”

Publicerad:

NYHETER

Nu pågår rättegången mot Gerald Francis Ridsdale, 83, som beskrivs som Australiens värsta pedofilpräst genom tiderna.

Pappan la sin nakna dotter på alteret så att prästen kunde utnyttja henne sexuellt.

– 10-åringens pappa klädde av henne och la henne på altaret, säger åklagare Jeremy McWilliams.

Katolska kyrkan i Australien fortsätter att skakas av sexbrottsskandalen, som uppmärksammades i våras. Kardinalen George Pell, påvens ekonomichef, åtalades tidigare i somras för att ha begått minst tre fall av sexuella övergrepp i sitt hemland.

I delstaten Victoria pågår rättegången mot den välkände pedofilprästen Gerald Francis Ridsdale, 83, skriver nyhetsbyrån AP. Han har förgripit sig sexuellt på mängder av barn.

Utnyttjade flicka på altare

I rätten beskrevs ett fall som ska ha skett 1974. En pappa ska då ha lagt sin nakna tioåriga dotter på kyrkans altare och där Ridsdale ska ha utnyttjat flickan sexuellt. Prästen ska ha sagt till sina offer att övergreppen skedde som en del av ”Guds arbete”.

– Ridsdale sa till henne att ”Jesus dog för våra synder så att vi kunde bli förlåtna och om jag bekänner denna synd kanske jag kan bli förlåten”, sade åklagare Jeremy McWilliams i rätten under tisdagen.

I ett annat fall ska prästen ha sagt till en nioårig korgosse att ”Gud kommer att förlåta alla dina synder” samtidigt som han våldtog pojken, enligt åklagaren. Efter våldtäkten ska han ha sagt till den gråtande pojken att be om förlåtelse.

– Han sa också till pojken att om han någonsin berättade för någon skulle Gud straffa hans familj, sade åklagaren.

Gerald Francis Ridsdale ska ha sagt till en annan liten pojke han förgrep sig på att om han sa något till föräldrarna skulle pappan kunna dö.

”Var ingen hemlighet”

Ridsdale sitter för närvarande i fängelse och är sedan tidigare dömd för att ha förgripit sig sexuellt på 53 barn, framför allt unga pojkar. Nu har han erkänt att han utnyttjat ytterligare tolv barn.

Men antalet barn som fallit offer för prästens sexövergrepp tros vara hundratals. I den lilla staden Mortlake, sydväst om Melbourne, var pedofilprästens övergrepp känt:

– Mitt beteende var ingen hemlighet i Mortlake. Det pratades bland barnen och föräldrarna kom till mig, sade prästen redan 1994 i ett samtal med katolska kyrkans utredare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN