Förklaringen till raset – de äldre flyr M

Av: Ellen Grefberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna tappar i opinionen och det största raset står äldre väljare för. Det visar Aftonbladet/Inizios mätning.

– Sedan augusti förra året har Moderaterna tappat över 10 procentenheter bland väljare över 50. Vilket är att betrakta som ett ordentligt ras, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Anna Kinberg Batra (M).
Foto: TT
Anna Kinberg Batra (M).

Otydlighet i sin politik, tappat förtroende i viktiga sakfrågor och en väljargrupp som är osäker. Det är faktorer som gör att Moderaterna rasar i opinionen bland äldre väljare, enligt den undersökning som Inizio gjort på uppdrag av Aftonbladet.

”Tappat över 10 procentenheter”

– Sedan augusti förra året har Moderaterna tappat över 10 procentenheter bland väljare över 50. Vilket är att betrakta som ett ordentligt ras i opinionen, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

En stor del av raset beror på att partiet har svårt att kommunicera sin politik.

– Moderaterna får inte fram sin politik eftersom de hela tiden försvarar sin hållning i invandrings- och flyktingpolitiken. Anna Kinberg Batra har problem att förmedla och göra sig förstådd för väljare vilket leder till att de moderata sympatisörerna har blivit fundersamma kring vad partiet egentligen står för, säger Karin Nelsson.

Tappar i sakfrågor

– Moderaterna har tappat i förtroende hos väljarna i frågor om svensk ekonomi och jobbfrågan, invandrings -och flyktingpolitiken.

Nu går de äldre moderata väljarna som lämnar partiet istället till Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

– Lika många går till SD som till Centern. Vi ser också att ett visst flöde bland den äldre åldersgruppen moderater går till KD, säger Karin Nelsson och tillägger att den äldsta ålderskategorin har den största andelen osäkra väljare, som alltså inte vet vilket parti de skulle rösta på idag.

Mindre tapp bland unga

Bland unga tappar Moderaterna 2,9 procentenheter. Något som får beskrivas som positiva besked för Anna Kinberg Batras parti.

– Moderaterna tillhör de stora ungdomliga partierna tillsammans med Socialdemokraterna, Centern och SD, säger Karin Nelsson.

Enligt Inizio har Moderaterna tappat varannan moderat väljare från valet 2014.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE