Kraschade lastbil in i bilar – misstänkt förare gripen

En lastbil har kört in i flera bilar på Södermalm i centrala Stockholm och sedan kraschat – föraren flydde till fots men greps senare.

En person skadades lindrigt i samband med händelsen.

Senare på tisdagskvällen anhölls en man, misstänk för mordförsök.

Enligt de första uppgifterna körde en mindre lastbil på tisdagsmorgonen in i flera bilar, däribland en taxibil, på östra Södermalm i Stockholm.

Enligt polisen blev taxibilen påkörd på Götgatan och lastbilen fortsatte sedan att köra mot trafiken på den enkelriktade Blekingegatan, med en skadad taxibil efter sig.

Lastbilen fastnade sedan vid ett väghinder på Katarina Bangata innan den tog sig loss och fortsatte längs Östgötagatan.

Färden avslutades slutligen på Bondegatan.

Föraren sprang från platsen

– Lastbilsföraren lämnade fordonet och sprang från platsen. En person är skadad men jag har inga detaljerade uppgifter om skadorna, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral.

Senare meddelade landstinget att personen hade skadats lindrigt.

Enligt flera poliskällor var Nationella insatsstyrkan på plats för att leta efter föraren. Även bombgruppen ska ha ryckt ut men det konstaterades sedan att det inte fanns något farligt föremål i lastbilen.

Även Säpo är informerades om händelsen.

– Vi följer händelseutvecklingen men hänvisar frågor till polisen, säger Simon Bynert, presstalesperson vid Säpo.

Vid 12.30-tiden bekräftade polisen att man gripit en person som misstänks vara den som körde lastbilen.

Tidigare under dagen inleddes en förundersökning om försök till mord.

– Vi inte kan utesluta att det varit avsiktligt samt att det öppnar upp fler förundersökningsmöjligheter, säger Anders Bryngelsson vid polisens ledningscentral.

Föraren uppges ha varit iklädd snickarbyxor och grön keps.

Vittne: Han bara gasade

Per Sturesson var på väg till jobbet när han hörde en kraftig smäll några meter bakom sig och såg då att en lastbil kört på ett gånghinder.

– Jag tänkte först att det var en olyckshändelse och att föraren skulle hoppa ut och se vad som hänt men han bara gasade och fortsatte köra vidare. För att vara på en sådan gata körde han i hög hastighet, säkert 50 kilometer i timmen, säger Per till Aftonbladet och fortsätter:

– Det kändes som att han bara ville därifrån och fick panik.

Ägare till stulna bilen: ”Fruktansvärt”

Den stulna lastbilen ägs av Curre Cederström, som är ordförande i föreningen Tjuvgods, som sysslar med försäljningen av begagnade gods.

Curre Cederström fick ett samtal från polisen där han fick veta att hans bil stulits och vad som sedan hänt. Cederström säger att han, tillsammans med fyra andra personer, jobbade i går kväll och använde lastbilen till klockan 22.00 eller 22.30. Då lämnades bilen på en parkering i Slakthusområdet i södra Stockholm.

– Jag är chockad. Det är för jävligt. Hoppas att ingen blev skadad.

Vid 16-tiden meddelade polisen att alla avspärrningar hävts och att lastbilen bärgats från platsen.

Senare på tisdagskvällen anhölls mannen, misstänk för mordförsök.

Publisert:

LÄS VIDARE