Överfulla tunnor som stinker – så påverkas Stockholm av sopstrejken

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela Stockholm står utan sophämtning i och med konflikten mellan sopåkarna och Reno Norden.

Det kan ta månader att komma i kapp och redan nu har sopbergen börjat växa.

– Det luktar inte gott precis, jag är rädd för att det ska komma skadedjur, säger stockholmaren Linda Intsidou.

Sopstrejken är i full gång i Stockholm. Linda Intsidou i Vasastan visar upp soporna på föreningens innergård. Foto Felipe Morales
Foto: Felipe Morales
Sopstrejken är i full gång i Stockholm. Linda Intsidou i Vasastan visar upp soporna på föreningens innergård. Foto Felipe Morales

På Linda Intsidous innergård i Vasastan i Stockholm väller soppåsarna ut från de mörkgrå plastsoptunnorna. De är överfulla eftersom sophämtningen i Stockholm står stilla på grund av konflikten mellan Reno Norden och deras anställda.

På stenplattorna vid sopstationen ligger matrester som fåglar eller skadedjur har dragit ut ur plastpåsarna.

– Det luktar inte gott precis. Jag har min terrass på markplan och lukten sprids både dit och till trapphuset, säger Linda Intsiduou.

Rädd att det ska komma skadedjur

Trots av många av de som bor i huset är bortresta på semester har avfallsmängden ändå hunnit bli rejält stor på bara några dagar. Relativt molnigt väder har förhindrat att solen ligger på och gör stanken värre.

– Fortsätter det här så är jag rädd för att det ska komma hit skadedjur, säger Linda Intsidou.

Hon tror inte att hushållens sopor är högprioriterade när sophämtningen går igång igen.

– Det måste vara ännu värre för restauranger som har stora mängder sopor.

Kan ta månader att komma ikapp

Det kan ta tid innan sophanteringen fungerar som normalt. Samtliga sopåkare på Reno Norden, ett av de företag som sköter sophanteringen i Stockholm, har sagt upp sig i protest. På det andra företaget, Liselotte Lööf, strejkar renhållarna i sympati för sina kollegor.

– Skulle det här ha varit andra veckan i september så skulle det redan ha varit kört. Om vi skulle komma tillbaka nu så skulle det ta minst två månader att komma ikapp. Det är ingen lek det här, har talespersonen för de strejkande sopåkarna på Reno Norden, Joaquin Ansoleaga Suarez, tidigare sagt till Aftonbladet.

Har förståelse för sopåkarnas situation

Trots stanken och de problem som sopstrejken skapar för stockholmarna har vasastansbon Linda Intsidou förståelse för de som valt att säga upp sig och att sopåkarna strejkar för bättre villkor.

– Det pratas om att företaget skulle sänka deras löner med 5–10.000 kronor. Jag förstår dem, då skulle jag också säga upp mig.

Foto: Felipe Morales
Sopstrejkens effekter börjar synas i Stockholm.
Publicerad:

LÄS VIDARE