Extremhetta och stormvindar – sommaren har anlänt till USA

NYHETER

Dödsfall, skogsbränder och flygplan som inte kan lyfta.

Sydvästra USA har drabbats av den värsta sommarhettan på flera år.

Och i Södern har tropiska stormen Cindy slagit till med kraftiga vindar och regn som följd.

1 av 3 | Foto: AP Photo/Angie Wang
Hunden Arrow i Arizona i sina nya skor som ska skydda mot den varma asfalten.

När temperaturen nästan når 50 plusgrader blir asfalten så varm att det går att steka ägg på trottoaren. För människor och djur blir det direkt livsfarligt att röra sig utomhus. De senaste dagarna har flera lokala värmerekord slagits i sydvästra USA, rapporterar amerikanska medier. I Arizona har fyra vandrare dött till följd av hettan – även hundar ska ha strykit med.

USA:s nationella vädertjänst har utfärdat en varning för extremhettan. Speciellt gamla och rörelsehindrade är utsatta samt boskap och husdjur. För att skydda sina hundar från den brännande asfalten klär hundägare sina fyrbenta vänner med skor på tassarna.

För varmt för att flyga

I början av veckan ställdes flera avgångar in på flygplatsen Phoenix Sky Harbor på grund av hettan. För flera av de mindre flygplanen var det för varmt för att starta och dessutom är varm luft tunnare vilket kräver mer fart och utrymme – startbanorna kanske inte räcker till.

I Las Vegas har flera flyg fått ändrade starttider eftersom det är svalare på morgonen.

I Kalifornien varnar räddningstjänsten för ökad brandrisk på grund av värmen och torra förhållanden. På flera ställen i sydvästra USA bekämpas skogs- och gräsbränder. Flera strömavbrott till följd av hettan har rapporterats – när allt fler skruvar ner temperaturen på luftkonditioneringen ökar belastningen på elnätet.

Extremvärmen väntas hålla i sig över helgen med dagstemperaturer på över 40 grader.

Hettan lockar turister

I Kaliforniens Death Vally lockas turister av värmen. På onsdagen uppmättes strax över 50 grader, inte särskilt långt borta från rekordet från 1913 på strax över 56 grader.

– Jag ville ta en bild vid 130 grader (motsvarande 54,4 grader Celsius) och idag fick jag det, säger Joe Harrington från Aurora, Illinois, till CNN.

1 av 3 | Foto: AP Photo/Butch Dill
En polis vaktar platsen där flera byggnader förstördes i Fairfield, Alabama, i vad som tros vara en tornado i stormen Cindys spår.

Stormvindar och översvämning i Södern

I södra USA drog den tropiska stormen Cindy, som bildats i Mexikanska Golfen, in över Louisiana under torsdagen. I Fairfield, Alabama, fick tre människor uppsöka sjukhus för mindre skador sedan flera byggnader förstörts av vad som tros vara en tornado.

Pojke dog

Innan stormen nådde fastlandet dog en 10-årig pojke sedan en kraftig våg tryckt en stor stock över honom i Fort Morgan, Alabama, rapporterar CNN.

Från flera ställen rapporteras om översvämningar. I Hancock County, Mississippi, längs med kusten ska 300 gator ha svämmat över. Med kraftiga vindar och skyfall, upp till 300 mm, väntas fler översvämningar i stormens spår de närmaste dagarna.

Cindy är den tredje tropiska stormen för säsongen, enligt SMHI.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

USA