Nordkorea: Vi torterade inte Otto Warmbier

Amerikanska studenten Otto Warmbier dog efter fångenskapen i Nordkorea.

Nordkorea uppger att de ser det som ”ett mysterium” att Warmbier dog en vecka efter hemkomsten.

Otto Warmbier har inte blivit torterad eller grymt behandlad, uppger landets nyhetsbyrå enligt AFP.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade amerikanska studenten Otto Warmbiers död.

Warmbier arresterades i januari 2016, efter att ha försökt stjäla en propagandaskylt på ett hotell i Pyongyang. I mars 2016 dömdes han till 15 års straffarbete och sedan dess har han legat i koma, har Nordkorea uppgett enligt familjen, som klandrar diktaturen för hans tillstånd. En vecka efter hemkomsten till USA dog Otto Warmbier.

”Faktumet att Warmbier dog inom en vecka efter hans hemkomst till USA är ett mysterium för oss också”, säger en talesperson för Nordkoreas regering som citeras av Reuters.

Nordkorea: ”Förtalskampanj”

I ett första uttalande kring Otto Warmbier uppger regeringen via sin nyhetsbyrå att den amerikanska studenten inte blivit torterad eller grymt behandlad, skriver AFP.

De kallar anklagelserna för en ”förtalskampanj” från USA:s sida.

”Våra myndigheter behandlar alla kriminella enligt nationella lagar och internationella standards” säger en talesperson som citeras av Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA.

”De som inte har en aning om hur väl vi behandlat Warmbier vågar kalla det för ’missförhållanden’ och ’tortyr’” säger talespersonen.

Kroppen har inte obducerats

Vad som orsakat Otto Warmbiers död är okänt, och hans familj har motsatt sig att kroppen obduceras.

USA har tackat Sverige för hjälpen med att få hem studenten Otto Warmbier. Sverige har en ambassad i Pyongyang och personal ska ha träffat Otto Warmbier och tre andra amerikanska fångar som USA vill ha frigivna, enligt CNN.

Publisert:

LÄS VIDARE