Vittnesmål om massaker mot rohingyer i Burma: ”De slaktar oss”

avNivette Dawod

NYHETER

Allt fler vittnesmål från flyende rohingyer gör gällande att regelrätt etnisk rensning pågår mot gruppen i Burma.

– De dödade och dödade och lassade upp kropparna på hög, säger Mumtaz, en kvinna från byn Tula Toli till CNN.

Hon fortsätter:

– I högen såg jag någons nacke, någons huvud, någons ben. Jag kom därifrån, jag vet inte hur.

Det amerikanska teamet från CNN träffade Mumtaz och hennes sjuåriga dotter i förra veckan, efter att de flytt från Rakhinedelstaten i Burma till grannlandet Bangladesh.

Mumtaz berättar att hon i slutet av augusti blev våldtagen av burmesiska soldater efter att hon lyckats fly från massgraven i sin by Tula Toli, i västra Burma. Sedan låstes hon in i ett trähus som soldaterna tände eld på.

Det var den sjuåriga dottern Razia, som också befann sig i trähuset, som räddade henne.

Brott mot mänskligheten

De två lyckades ta sig till det närliggande gränsområdet mot Bangladesh där de fick hjälp att fly. FN misstänker att Mumtaz, Razia, och över 600 000 andra rohingyer i Rakhinedelstaten i Burma utsatts för etnisk rensning. Massakern i Tula Toli beskrivs som den absolut värsta händelsen som skett i området sedan den 25 augusti, då militärens attacker inleddes.

– Det blev snabbt tydligt för mig att de som berättade om de värsta vittnesmålen kom från Tula Toli. Det som slog mig var hur sammanhängande deras berättelser var, säger dokumentärfilmaren Shafiur Rahman, som mötte Mumtaz, Razia och ett 30-tal andra flyktingar från Tula Toli, till CNN.

Hans insamlade berättelser från flyktingarna är del i den Amnestyrapport där hjälporganisationen slår fast att sex typer av brott mot mänskligheten i Rakhine har ägt rum: mord, tvångsfördrivning, tortyr, våldtäkt och andra former av sexuellt våld, förföljelse samt andra omänskliga handlingar som att hindra tillgången till mat.

De som lyckats fly har i många fall först levt under svåra förhållanden längs stranden Dang Khali Saur i Maungdawdistriktet i Rakhine som brittiska tv-kanalen Sky News korrespondent Alex Crawford som första internationell journalist nyligen besökt.

”Alarmerande humanitär kris”

Crawford möter tusentals strandade desperata flyktingar som dumpats på stranden efter att ha fördrivits från sina hem. Flera kvinnor bär på nyfödda bebisar, som i ett tidigt skede visar tecken på näringsbrist.

”Det här visar en alarmerande humanitär kris av enorma proportioner som äger rum här och nu, medan du läser detta”, berättar Alex Crawford i reportaget.

I filmklippet syns utmärglade och skadade människor som levt utan riktig föda i veckor, och till och med månader.

– De slaktar oss, de förstör våra hus och våldtar våra kvinnor, säger en man till Sky News.

Det finns också uppgifter om att stranden som flyktingarna befinner sig på kan vara minerad.

Suu Kyi fördömer

De som kommer för att rädda rohingyerna är ofta släktingar som tagit sig till Bangladesh och som lyckats komma över mindre fiskebåtar. De fyller båtarna långt över kapacitet och flertalet gånger har människor dött under flyktvägen till Bangladesh.

En talesperson för den burmesiska ledaren Aung San Suu Kyi har bekräftat Tula Toli-attackerna för CNN, men uppgett att det var ”terrorister” som attackerade även säkerhetsstyrkor.

Fredsprisvinnaren Suu Kyi har i ett tv-tal sagt att hon fördömer alla brott mot mänskliga rättigheter, men kritiserats för att inte ta hårdare tag mot landets militär.

På onsdag besöker USA:s utrikesminister Rex Tillerson Suu Kyi, och han har uttryckt att han är ”oerhört bekymrad över situationen”.

Här utplånas ett helt folk 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM