Här får ickerökare längre semester

NYHETER

Skulle du sluta röka för längre semester?

Anställda på ett japanskt företag som inte röker får nu längre ledighet.

– Jag hoppas att jag kan uppmuntra anställda att sluta röka genom det här, säger vd:n Takao Asuka till Kyodo News, enligt The Telegraph.

1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röker du? Då får du kortare semester på det japanska företaget.

Det är det japanska marknadsföringsföretaget Piala Inc som nu infört det nya systemet som går ut på att anställda som inte röker får sex dagar längre betald semester än de som röker.

– En av våra medarbetare som inte röker la ett meddelande i företagets postbox tidigare under året där det stod att rökpauser orsakade problem, säger Hirotaka Matsushima, talesperson för företaget, till The Telegraph.

Rökpauserna tar en kvart

Byråns kontor ligger hela 29 våningar upp i ett kontorshus och den som är röksugen måste ta hissen hela vägen ner. Det gör att rökpauserna tar cirka 15 minuter, vilket inte ansågs helt rimligt av medarbetaren.

– Vår vd såg meddelandet och höll med, så nu ger vi ickerökare lite extra tid för att kompensera, säger Hirotaka Matsushima.

Sedan systemet infördes har fyra anställda slutat röka, enligt vd:n Takao Asuka.

– Jag hoppas uppmuntra anställda att sluta röka genom det här, i stället för att se det som ett tvång, säger han till Takao Asuka till Kyodo News.

Hittills har runt 30 personer på företaget, som har 120 anställda, tagit längre semester sedan systemet infördes.

ARTIKELN HANDLAR OM

Semester