Per, 61, räddade den påkörda hunden

NYHETER

När larmet kom tvekade Per inte en sekund. Han kastade sig på gaspedalen – och kunde rädda hunden Ellos liv.

– Jag visste från början att läget var ganska dåligt, säger Per.

Det var på tisdagen för två veckor sedan som Per Nord, 61, från Åkersberga fick ett samtal från polisens ledningscentral. Per jobbar ideellt med att köra djurambulans för Svenska djurambulansen – och nu behövde en olycksdrabbad hund hans hjälp.

Bara drygt tio minuters körväg från hans hem hade lilla Ellos blivit påkörd.

– Vi har inga blåljus på ambulansen, men i ett sånt läge tänjer man på hastighetsgränserna, säger Per.

Han kastade sig på gaspedalen och körde direkt mot olycksplatsen.

– Jag visste från början att läget var ganska dåligt, att de knappt trodde att hunden skulle överleva.

Bråttom till sjukhuset

På väg till platsen fick Per kontakt med inringaren, och när han kommit fram fanns även hundens ägare på plats. Ägaren var chockad, men tillsammans kunde de lyfta in Ellos i ambulansen.

Sedan var det återigen dags för plattan i mattan – i riktning mot djursjukhuset Albano i Danderyd.

– När vi kommer fram får jag direkt ett nytt larmsamtal, så jag måste åka vidare, säger Per.

Men han och ägaren höll kontakten under dagen. Och på kvällen fick Per ett lite oväntat besked. Ellos skulle få komma hem redan på fredagen.

På lördagen kom så Per för att hälsa på sin nyvunna fyrfota vän.

– Då förväntade jag mig att en gipsad hund ska släpas fram, men den kommer trippandes. Hunden mår fantastiskt bra, säger Per.

Startat en insamling

Per har varit engagerad hos Svenska djurambulansen sedan september i år, då en vän ställde frågan på Facebook. Han berättar att han jobbat cirka 35 dygnspass.

– Man växer ganska mycket av sånt här. Det känns otroligt att få hjälpa till. När man får åka på de här snabba skillnaderna och verkligen göra skillnad, det känns så jäkla bra.

Det är svårt att bemanna Svenska djurambulansen på vardagar. Och hittills finns deras service bara i Västra Götaland och Stockholm, så nu pågår en insamling för att köpa in fler fordon till organisationen. En sponsor dubblar alla pengar som skänks.

– Det är alltid gratis att åka med oss, och målet är att bli rikstäckande, säger Camilla Larsson, som är organisationsansvarig på Svenska djurambulansen.

ARTIKELN HANDLAR OM