Hemlig CIA-analys: Ryssland försökte hjälpa Trump vinna

avIsabelle Nordström

NYHETER

NEW YORK. Ryssland försökte hjälpa Donald Trump att vinna valet, enligt CIA.

Personer med kopplingar till landets regering ska ha försett Wikileaks med hackade e-mejl.

– Det är underrättelsetjänstens uppfattning att Rysslands mål var att gynna en kandidat framför den andra, uppger en källa för The Washington Post.

Foto: Drew Angerer / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Donald Trump slänger ut en "make America great again" keps till publiken då han talar i Baton Rouge på fredagskvällen.

Enligt amerikanska underrättelsetjänsten la sig Ryssland i valet för att hjälp Donald Trump att bli USA:s president, skriver The Washington Post.

– Det är underrättelsetjänstens uppfattning att Rysslands mål var att gynna en kandidat framför den andra, att hjälpa Trump att vinna, säger en källa som tagit del av en presentation för amerikanska senatorer till tidningen.

Enligt The Washington Post har CIA identifierat personer med kopplingar till ryska regeringen som försett Wikileaks med hackade mejl från Demokraterna. Bland dem finns Hillary Clintons kampanjledare John Podesta. Personerna beskrivs som aktörer som är del av en bredare rysk operation att förbättra Trumps chanser och förstöra för Clinton, enligt tidningens källor.

Trumps team har i ett uttalande förnekat uppgifterna:

"Det här är samma människor som sade att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Valet är över sedan länge och det slutade med en av de största elektorskollegievinsterna i historien. Nu är det dags att gå vidare och 'Göra Amerika stort igen'", står det i uttalandet.

Obama kräver utredning

I dag kom nyheten att sittande president Barack Obama kräver fullständig utredning av hackerattackerna från Ryssland mot valet 2016.

– Det är för att dra lärdom av vad som hänt och för att kunna rapporterar till berörda parter, säger Lisa Monaco, antiterrorrrådgivare i presidentens stab, enligt CNN.

Utredningen ska vara klar innan Donald Trump tar över som president.

ARTIKELN HANDLAR OM