Ny rapport: Kim Jong-un har avrättat hundratals

NYHETER

Nordkoreas diktator har suttit vid makten i fem år – och har under den tiden låtit avrätta 340 personer, enligt en ny rapport.

En stor del av dem har varit högt uppsatta tjänstemän. Som försvarsministern som arkebuserades offentligt med en luftvärnskanon.

Foto: AFP

Kim Jong-un tog över presidentposten efter sin far Kim Jong-il år 2011. Och han har inte skytt några medel för att befästa sin makt.

På fem år har han beordrat 340 avrättningar. Det framgår i en ny rapport från den amerikanska tankesmedjan Rand, rapporterar CNN.

Rensar i toppleden

Analytikerna beskriver Kims regerande som extremt. Till och med i jämförelse med sin far.

– Under de fem år han har varit ledare för Nordkorea har han till exempel undanröjt sin försvarsminister fem gånger, medan hans far bytte försvarsminister endast tre gånger på 17 år. Och två av de bytena berodde på att de dog på grund av hög ålder, säger Rands försvarsanalytiker Bruce Bennett till CNN.

140 av de avrättade personerna har varit personer som haft höga poster inom det enväldiga kommunistpartiet, inom den nordkoreanska armén, eller inom landets högsta förvaltning.

Avrättar inför publik

I december 2013 anklagades partitoppen Jang Sung-taek – make till Kim Jong-uns faster – plötsligt för att vara kontrarevolutionär.

Han greps i livesändning på tv, uteslöts ur partiet och ett officiellt uttalande från partistyret gjorde gällande att ”det avskyvärda mänskliga avskummet Jang, som var värre än en hund, begått trippelt förbannade förrädiska handlingar”. Sedan avrättades han.

I maj 2015 lät Kim avrätta sin försvarsminister Hyon Yong Choi med en luftvärnskanon – inför publik på en av landets militärskolor.

– Det lär ha slitit isär hans kropp. Och självklart såg Kim till att ministerns familj var på plats för att se avrättningen, säger Bruce Bennett på Rand.

”Vill framstå som stark”

Och tidigare i år arkebuserades topptjänstemannen Kim Yong Jin, anklagad för att ha haft en ”dålig attityd” under ett sammanträde i parlamentet.

Allt har att göra med att Kim Jong-un desperat vill framstå som en stark ledare, säger Seung-Kyun Ko, professor vid Hawaii Pacific University, till CNN:

– För att leva upp till det har han knuffat runt de högsta ledarna; militära, civila och främst inom partiet, för att visa vem som bestämmer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea