Glädjebesked för fattigpensionärer

avChristina Nordh

Foto: JOHNÉR
OJÄMLIKA PENSIONER PRO jublar, statsministern har lovat att se över de ojämlika pensionerna i en nytillsatt utredning. Stefan Löfven lovar även lättnader för de pensionärer som har det tuffast i landet.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
I går höll Stefan Löfven sitt jultal i Enköping. Han lovade att tillsätta en utredning för pensionärerna.

Pensionerna är ojämlika och ska ses över, lovar statsminister Löfven.
Nu tillsätter regeringen en utredning.
– Jag är jätteglad. Det är bra att han har fått med, förutom regeringspartierna, alla partier som står bakom det gällande pensionssystemet, säger Christina Tallberg, PRO-ordfördande.

PRO har jobbat länge med frågan om hur orättvist pensionerna slår, framför allt när det gäller garantipensionen.

I tisdags skickade PRO ett öppet brev till Stefan Löfven där de skrev att ”med dagens pensionssystem kommer pensionsnivåerna att krypa ner mot ca 40 procent av slutlönen”.

Nya siffror kom också från EU:s statistikmyndighet Eurostat, som visade att andelen personer över 65 år som riskerar att leva i fattigdom har ökat kraftigt, från tio till 18 procent på bara tio år. Det är 355 000 personer.
Bland pensionärer över 75 år har andelen som riskerar fattigdom ökat till hela 25 procent, skrev PRO.

Foto: CAROLINA BYRMO
Christina Tallberg.


– Det handlar framför allt om äldre kvinnor. Det går ju an så länge man lever ihop, men när man bli ensamstående inträffar det förfärliga att man egentligen inte har någonting. Och man hamnar i en rävsax. Du kanske vill byta till en annan lägenhet, du kanske vill söka lån för att köpa en bostadsrätt – det mesta som erbjuds i dag är bostadsrätter – men då har du för låg pension så då blir du nekad lån, säger Christina Tallberg.
Den rävsaxen vet Marianne, 69, allt om. I en intervju med Aftonbladet i tisdags berättade hon om hur hon, efter 50 års yrkesarbetande, inte har råd att reparera sitt läckande tak på sitt hus. Två gånger har hon försökt sälja det för att få ett billigare boende:
– Utan hjälp från mina barn skulle jag aldrig klara mig, berättade hon.
I går kom ett uttalande från statsminister Stefan Löfven som lovade att ekonomin för de pensionärer som har det tuffast ska förbättras. Den utredning hans regering tillsätter ska undersöka om garantipension och bostadstillägg kan räknas upp.
– Det går inte att bara säga att nu skickar vi in mer pengar, för systemen måste fungera och vara hållbara för pensionärerna. Ett sätt kan vara att göra uträkningarna på ett annat sätt, men vi ska också ha med frågan om bostadstillägg och andra saker. Som pensionär ska man ha en bra och trygg pension, säger Stefan Löfven.
Christina Tallberg, PRO:
– Jag är jätteglad att Löfven tar tag i de där två frågorna nu. Och min förhoppning är att den här utredningen får jobba väldigt snabbt. Jag säger: Höj bostadstillägget. För bostadskostnaden är den dyra, säger hon.