Lasermannen utlämnas till Tyskland

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

63-årige John Ausonius, även känd som Lasermannen, går med på att utlämnas till Tyskland. Han misstänks för ett mord som inträffade i Frankfurt 1992.

Ausonius ställer dock ett villkor: Att få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

Klockan 14 i dag kom beskedet: Lasermannen ska utlämnas för att genomgå en rättslig prövning i Frankfurt am Main.

Tyskland har begärt John Ausonius, 63, utlämnad i samband med utredningen av ett mord i Frankfurt i början av 90-talet. I dag behandlades frågan i Södertörns tingsrätt och klockan 14 kom beskedet – Ausonius ska utlämnas.

Vill avtjäna straff i Sverige

Ausonius medverkade i domstolsförhandlingarna via videolänk från Beatebergsanstalten. Klädd i vit skjorta, slips och en beige tunn jacka satt han vid sidan om sin advokat Thomas Olsson.

I tingsrätten sa sig John Ausonius vara villig att utlämnas till Tyskland. Villkoret han ställde var att han ska få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige. Södertörns tingsrätt beslutade också att Ausonius ska ”återföras till Sverige för ytterligare straffverkställighet, antingen om förundersökningen avslutas eller också, om åtal väcks, när en lagakraftvunnen dom i Förbundsrepubliken Tyskland föreligger.”

Nekar till brott

Mordet i fråga ägde rum i Frankfurt 1992. Den då 68-åriga Blanka Zmigrod blev skjuten i huvudet på kort avstånd. Ausonius hade tidigare bråkat med henne.

I tidigare förhör har John Ausonius nekat till inblandning i brottet. I november kunde Aftonbladet berätta att Tyskland begärt Ausonius utlämnad.

– Har de verkligen rätt att komma med ett åtal nu när det inte har hänt någonting på 20 år? Den frågan är viktigast att få svar på innan jag vet vad jag ska svara på om jag ska åka ner dit eller inte, sa han till Aftonbladet då.

I Sverige avtjänar Lasermannen för närvarande ett livstidsstraff för ett mord, tio mordförsök och nio rån.

Enligt Södertörns tingsrätt ska överlämnandet verkställas inom tio dagar från det att dagens beslut vunnit laga kraft.

Publicerad: