Zinaida, 98, gör coronainsamling via Youtube

Brittiske krigsveteranen Tom Moore, 100, har fått en rysk efterföljare.

Zinaida Korneva, 98 år och före detta luftvärnssoldat, samlar också in pengar till sjukvårdens coronahjältar.

– Tillsammans besegrade vi fascismen 1945. Nu slåss vi mot coronaviruset, säger hon i en hyllningsvideo till Moore.

När Tom Moore fyllde 100 år på valborgsmässoafton hyllades han som en nationalhjälte i Storbritannien, efter att ha promenerat varv på varv i sin trädgård och samlat in nästan 400 miljoner kronor till sjukvården under coronapandemin.

Zinaida Korneva i ryska Sankt Petersburg hörde talas om Toms bedrift. Nu har hon samlat in över 100 000 kronor till familjer med läkare och sjuksköterskor som nyligen dött i kampen mot coronaviruset.

Zinaida Korneva, 98, samlar in pengar till vårdpersonal som dött i kampen mot coronaviruset.
Zinaida Korneva, 98, samlar in pengar till vårdpersonal som dött i kampen mot coronaviruset.

I en Youtube-video hyllar hon Tom och berättar om sin egen insamling.

– Hej Tom, du är en fighter och en äkta soldat. Tillsammans besegrade vi fascismen 1945. Nu slåss vi mot coronaviruset. Du ska få en födelsedagspresent av mig. Jag ska sticka strumpor som kommer att hålla dig varm, från Ryssland med kärlek. Tillsammans ska vi segra, säger Zinaida i videon.

”Bomplanet flög förbi på tre meters håll”

Eftersom hon bröt lårbenshalsen för ett år sedan kan Zinaida inte promenera i sin trädgård. I stället samlar hon in pengar genom att lägga ut en berättelse från andra världskriget på Youtube varje dag fram till segerdagen den 9 maj.

Som 18-åring utbildades hon till luftvärnssoldat 1942, och var den bästa skytten i sin bataljon. Zinaida deltog bland annat i slagen om Stalingrad och Berlin. Hennes uppgift var att spana efter tyska flygplan.

Zinaida Korneva som luftvärnssoldat under andra världskriget.
Zinaida Korneva som luftvärnssoldat under andra världskriget.

– Vi lärde oss att skilja på våra och fiendens flygplan utifrån deras ljud och silhuetter, och att bestämma höjd och avstånd, säger hon till tidningen Komsomolskaja Pravda.

Första tjänstgöringsdagen i ett observationstorn blev dramatisk:

– En tysk Junkers 88 flög så lågt att han nästan touchade telegraftrådarna. Han flög förbi på tre meters håll, jag såg pilotens ansikte.

Zinaida var en av över 550 000 kvinnliga soldater i Röda armén under andra världskriget. De var piloter, luftvärnssoldater, stridsvagnsbesättningar, kulspruteskyttar och prickskyttar.

Publisert: