Narkotikabrott

Rätten: Bröderna var medvetna om dödsrisken

Av: 

TT

Bröderna sålde fentanylvarianter förpackade i nässprejsflaskor via nätet. Åtta människor dog sedan de använt preparaten. Arkivbild.
Bröderna sålde fentanylvarianter förpackade i nässprejsflaskor via nätet. Åtta människor dog sedan de använt preparaten. Arkivbild.

NYHETER

När bröderna sålde fentanylvarianter via nätet var de medvetna om att köparna riskerade att dö om de använde preparaten.

Det konstaterar Svea hovrätt och dömer männen för grovt vållande till annans död i åtta fall.

Den yngre brodern har redan beslutat att överklaga till Högsta domstolen.

"Bröderna har sålt livsfarliga nässprejer till personer som kunde förväntas missbruka dem. De har varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör. Bröderna har genom sin försäljning orsakat åtta dödsfall och de ska därför dömas för detta", säger Anne Mellqvist, en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.

Den äldre mannen, i dag 35 år gammal, får sitt straff skärpt av hovrätten från fem och ett halvt till sex års fängelse. Hans 24-årige bror frias från vissa delar av åtalen, men påföljden stannar trots detta precis som i tingsrätten på fyra års fängelse.

Åklagaren Tomas Malmenby anser att domen är viktig. Den öppna försäljningen av fentanylanaloger har sett ut att minska kraftigt den senaste tiden.

– Om domen har betydelse gällande försäljning av andra preparat är svårt att veta. Men de som utövar den typen av verksamhet måste ju tänka sig för en extra gång med tanke på vad man kommit fram till i de här båda domarna, säger Tomas Malmenby.

Jobbigt för anhöriga

Det var via en hemsida på nätet som bröderna sålde två olika varianter av det smärtstillande medlet fentanyl förpackat i nässprejsflaskor. Sju män och en kvinna födda 1978–1993 dog sedan de köpt och använt preparaten. De anhörigas hjälp i utredningen har varit avgörande, enligt Tomas Malmenby.

– Det har varit jobbigt för många anhöriga att medverka, både under utredningen och under rättegången. Jag hoppas att de kan känna att de har bidragit till den nuvarande, mer positiva situationen, där öppen handel med fentanylanaloger mer eller mindre har upphört i nuläget, säger åklagaren.

De två varianterna var inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara vid tiden för försäljningen, vilket enligt bröderna betyder att de inte gjort något olagligt.

Brukare tog risker

24-åringen har beslutat att överklaga domen till Högsta domstolen. Försvaret pekar på att risktagandet hos dem som köpte och använde preparaten har haft betydelse för det inträffade.

– Även om de som säljer har varit oaktsamma, vilket man kan tycka kanske, så påverkas den oaktsamheten när de som dör också agerar oaktsamt, säger advokat Jan Freij.

Under den sista rättegångsdagen i hovrätten dök den äldre brodern inte upp och häktades i sin frånvaro. En europeisk arresteringsorder och internationell efterlysning utfärdades, och mannens pass drogs in.

Polisen fick sedan information om att 35-åringen satt på ett plan på väg till Sydamerika, men med indraget pass blev han tillbakaskickad till Europa och kunde frihetsberövas i Nederländerna. Tidigare i veckan återfördes han till Sverige.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Är fentanylepidemin över?

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikabrott

Svea hovrätt