Möte på Dramaten: ”Förtvivlade, sorgsna och förbannade”

Skådespelarna efter Josefin Nilsson-dokumentären

Av: Kerstin Nilsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Förtvivlan, sorg – och ilska.

Det kom fram under Dramatens möte med personalen på torsdagseftermiddagen.

– Det kom vittnesmål om vad medarbetare varit med om och frågor kring återanställandet av den aktuella personen, säger Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet.

Stämningen var allvarlig när ett 60-tal skådespelare klockan 14.45 samlades till ett stormöte, som Dramatens vd och teaterchef Eirik Stubø kallat till.

Alla fasta och visstidsanställda skådespelare var kallade till mötet, med anledning av de starka reaktionerna på SVT-dokumentären om artisten Josefin Nilsson, ”Älska mig för den jag är” från K Special.

Återanställde Josefin Nilssons ex-pojkvän

– Det var ett ganska bra möte. Det var bra att det hölls, men vi har kanske inte fått svar på våra frågor, säger skådespelaren Simon Norrthon, förbundsordförande för Teaterförbundet.

– Många är förtvivlade, lite sorgsna, förbannade.

De frågor som Dramatens skådespelare vill ha svar på är ungefär samma frågor som svenska folket ställer.

– Dels kommer det upp vittnesmål om vad medarbetare varit med om, saker som man inte tycker har hanterats. Dels har man frågor kring återanställandet av den här skådespelaren som har diskuterats i medierna de senaste dagarna. Hur det fick hända – och hur det rimmar med en nolltoleranspolicy, säger Simon Norrthon.

1 av 3 | Foto: TT
Dramtiska

Återanställningen av den aktuelle skådespelaren, som Josefin Nilsson hade en relation med på 1990-talet, motiverades med ”konstnärlig grund”, och teaterns ledning kritiseras nu för att det fått väga tyngre än personalens arbetsmiljö.

– Jag märker också att ledningen inte har tillfredsställande svar på hur man tänker gå vidare för att komma tillrätta med den oro personalen har. Jag hade nog förväntat mig lite mer uppkavlade armar.

– Men jag upplever en stark samling för att situationen är allvarlig.

Mötet på Dramaten varade en knapp timme, sedan gick de skådespelare som skulle spela under kvällen vidare till sina loger, andra lämnade teatern genom sidoentrén.

Frågan är vad som händer härnäst.

Det kan Teaterförbundets ordförande inte svara på.

– Jag hoppas och tror att det kommer att bli fler möten, men det var ingenting som bestämdes där, säger Simon Norrthon.

Publicerad: