Malajbjörnen härmar varandras ansiktsuttryck

avTT

Foto: Gustav Sjöholm/TT
Malajbjörn på rehabiliteringscentret "Bornean Sun Bear Conservation Center" i Sepilok på norra Borneo. På centret försöker man rehabilitera tidigare fängslade björnar för att anpassa dem till ett liv i det fria. Arkivbild

Precis som människan och gorillan, har nu forskare upptäckt att världens minsta björn – malajbjörnen – kan härma varandras ansiktsuttryck med exakthet. Det visar en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Scientific reports.

På ett rehabiliteringscenter för malajbjörnar på Borneo i Malaysia, har forskare studerat 22 björnar mellan två och tolv år. Med hjälp av videoinspelningar har de upptäckt att björnarna kommunicerar med sina ansiktsuttryck.

Forskarna kunde bland annat se att björnarna inom en sekund gjorde en exakt likadan grimas som björnen mitt emot, exempelvis genom att de öppnade sina munnar och lät halkan falla ner under lek.

Det är känt sedan tidigare att primater och hundar kan härma varandra, men inte med samma precision som man nu sett hos malajbjörnen.