Israel attackerar mål i Gazaremsan

Svarar ”med kraft” efter gryningsangrepp

Av: Sebastian Laneby, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Den israeliska militären bekräftar att den börjat attackera mål i Gazaremsan.

Vittnen i området bekräftar för Reuters att explosioner hörs.

– Vi har sett flera rökpelare komma upp från horisonten bakom oss, säger Al Jazeera-reportern Harry Fawcett.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz har reservister kallats in och förstärkningar har skickats till området nära gränsen till Gazaremsan.

Flera medier, bland annat Al Jazeera, rapporterar att bakrunden till de nya angreppen är en raketattack mot en byggnad i staden Mishmeret norr om Tel Aviv tidigare under måndagen.

Sju personer, varav flera barn, skadades då och på bilder kunde man se ett totalförstört hus och massvis av bråte på marken.

1 av 4 | Foto: AP
Attacken från Israel sägs vara en raketattack från Gazaremsan under tidig morgon. Den attacken tillbakavisas dock av Hamas.

Den israeliska militären uppger att Hamas ligger bakom beskjutningen, som ska ha kommit från Rafahområdet i den södra delen av Gazaremsan.

Hamas nekar till anklagelserna.

– Ingen från motståndsrörelserna, inklusive Hamas, har något intresse av att skjuta upp raketer från Gazaremsan mot fienden, säger en källa till AFP.

Premiärministern blixtåtervänder till Israel

Israels premiärminister är på plats i Washington och träffar Donald Trump.

– Jag har tagit beslutet att, på grund av de säkerhetsrelaterade incidenterna, förkorta mitt besök i USA. Jag kommer att möta president Trump om några timmar och återvänder till Israel efter det för att leda operationerna, sa han tidigare under dagen.

– En avskyvärd attack mot Israel har ägt rum och vi kommer att reagera med kraft, säger han nu.

Harry Fawcett jobbar för Al Jazeera och är på plats i området.

– Vi har sett flera rökpelare komma upp från horisonten bakom oss och vi har sett den israeliska militärens bekräftelse på att man börjat attackera, säger han till tv-bolaget.

Publicerad:

LÄS VIDARE