Sektledare döms för våld mot anhängare

avTT

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Var fjärde sydkorean är antingen protestant eller katolik. På bilden syns sydkoreanska katoliker i samband med en gudstjänst under påsken 2013. Arkivbild.

Ledaren för en domedagssekt i Sydkorea har dömts till sex års fängelse för att ha utsatt dess 400 anhängare för bland annat misshandel. Kvinnan fick anhängarna att flytta till önationen Fiji 2014 där de enligt henne skulle vara utom fara för katastrofer.

Väl på plats på tillflyktsorten fick de sina pass beslagtagna och misshandlades. Flera utsattes även för våld i samband med ritualer, vars syfte var att driva ut onda andar.

"Offren upplevde inte bara fysisk tortyr utan också skräck som orsakat en psykisk chock", enligt en domstol i staden Suwon.

Sekter inspirerade av kristendom har blivit allt vanligare i Sydkorea där mer än en fjärdel av invånarna är antingen protestanter eller katoliker.

I maj dömdes en annan sektledare till 16 års fängelse för att ha våldtagit flera kvinnliga anhängare.

PODD The Guardian: Apple skickade känsliga samtal till konsultföretag

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om tech-företagen – och om hur mycket vi egentligen avlyssnas av de apparater vi har hemma eller bär på oss dagligen.

Vi pratar med en expert om den senaste Apple-skandalen, och berör även liknande anklagelser som riktats mot Amazon och Google.
 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydkorea