Gala magazine

Victorias födelsedag – startskottet för kungafamiljens semester

Av: 

Eva Åström

NYHETER

Solliden har varit kungligt sommarresidens sedan 1906. Och när kronprinsessan Victorias födelsedag har firats den 14 juli så drar hela den stora kungafamiljens semester i gång, så härligt för sju små kusiner med mycket spring i benen!

Kronprinsessan Victoria var en liten knubbig ettårig sötnos med glesa bruna lockar och vit spetsklänning när hon tultade på slottsgården och för första gången firade sin födelsedag på Öland år 1978. Något som blev en kunglig tradition och i år firar 40 år.

Men allra första gången Victoria visades fram för media på Solliden var hon bara 18 dagar gammal och snusade tryggt i mammas famn under pappa kungens stolta överinseende.

Solliden, Borgholm och Öland finns djupt ristat i kronprinsessans hjärta och
kärleken är sannerligen besvarad av folket. Ölänningar och ditresta trängs i allt större skaror för varje år för att få vara med och hylla Victoria på födelsedagen.

Precis så enkelt och folkligt firande som festföremålet gillar bäst. Vanliga människor som räcker över vackra buketter med nyplockade vilda blommor, barn som blygt ger henne sin finaste prinsessteckning och så pappa kungen själv som alltid står för att dra i gång det fyrfaldiga levet och ”Ja må hon leva”.

På Öland passar man på att fira Victoriadagen i fem dagar. Den 11 juli med att kora Årets Ölänning, vilket i år blev naturexperten Pav Johnsson.
Förra året utsågs kronprinsessan själv, något som gjorde henne oerhört stolt och tacksam.

Den 12:e drar man i gång ”Moves for fun”, som ska främja barnens rörelseglädje, något som ligger prins Daniel varmt om hjärtat. Den 13:e spelas Victoriagolfen och den 14:e utbryter hyllningarna på kronprinsessans 41-årsdag med efterföljande konsert på Borgholms IP.

Och dagen efter är det fritt fram att vara med i Victorialoppet där unga som gamla springer längs Borgholms gator.

Victoriadagen 2009, när kronprinsessan fyllde 32 år var första gången prins Daniel fick sitta bredvid henne under firandet.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Några av födelsedagarna minns vi mer än andra. Som 2009 när Daniel Westling fick sitta vid Victorias sida för första gången. Det var ett stort ögonblick för dem båda, det gick inte att ta miste på.

2011, det var då det annars så solsäkra Borgholm drabbades av ett fruktansvärt regnväder lagom till konserten. Den kom uppenbarligen högst oväntat, inga adjutanter hade tagit med sig regnkläder till kungafamiljen. Efter ett tag fick kungen en svart sopsäck som han kröp in i, till föga nytta eftersom alla redan var dyngsura.

Kungen i soppsäck under det regniga firandet 2011.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Något alldeles speciellt var det när Victoria fyllde 35 år 2012, då var nämligen hennes och prins Daniels förstfödda, lilla Estelle, med. Bara några månader gammal men med pigg och nyfiken blick. Sedan dess har hon mer eller mindre stulit showen på mammas födelsedag!

2016 var ett annat märkesår, då fick vi träffa prins Oscar på Solliden för första gången.

Konserten på kvällen på idrottsplatsen brukar bjuda på folkkära artister
och i år är inget undantag. Benjamin Ingrosso, Rickard Söderberg, Lina
Hedlund, Kalifa, Isaac & the Soul Company och Arja Saijonmaa är de som kommer att underhålla kungafamiljen och de andra i publiken.

För kungafamiljen betyder också Victoria-dagen någonting annat, det är det officiella startögonblicket för hela familjens semester på Öland. I den kungliga kalendern är hela juli och augusti tom.

Solliden har varit ett kungligt sommarresidens ända sedan det stod färdigt år 1906. Det var Gustaf V:s hustru, drottning Victoria, som lät bygga det. Under de tre år det tog att bygga slottet bodde drottningen i Kavaljershuset för att följa varje detalj i uppförandet. Det var Ölands milda klimat som lockade den sjukliga drottningen och hon hade doktor Axel Munthes San Michele på Capri i Italien som förebild. Mycket av inredningen och statyer i trädgården kommer från Italien.

När drottning Victoria gick bort 1930 ärvde hennes make Solliden och han lät genast dra in el och värme i slottet. Han var också den som lät öppna trädgården för allmänheten, denna fantastiska trädgård som egentligen är flera stycken, en italiensk, en engelsk park och en holländsk trädgård med ett litet vattenfall, en gåva från nederländska drottning Wilhelmina 1926.

Kungen och hans fyra systrar tillbringade sommarloven på Solliden och lekte gärna i det gamla torpet som gjordes om till lekstuga för barnen och fortfarande ser han fram mot semestern på Öland med samma entusiasm.

Hela kungafamiljen samlad utanför Solidens slott inför firandet av Victorias 40-årsdag 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/Kungahuset

Hit kommer alla i kungafamiljen så man åtminstone i några veckor får umgås under avslappnade former. Numera har ju familjen svällt ut ordentligt och Sollidens slott är inte särskilt stort, hela undervåningen är till exempel kök och andra ekonomiutrymmen.

Kronprinsessparet lät för några år sedan bygga sig en egen sommarvilla Villa Skönvik i nära anslutning till Sollidens slott. Ett boende för en modern ung familj med pool och inte många steg till Kalmarsunds varma vatten.

Prinsessan Madeleine, Chris O’Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne brukar bo i en våning i Kavaljersflygeln precis som prins Carl Philip, prinsessan Sofia och deras små pojkar Alexander och Gabriel när de hälsar på.

Det är inte så att man hänger ihop hela dagarna, däremot är det tradition att alla äter middag tillsammans. Ingen behöver bekymra sig om matinköp eller andra världsliga saker under semestern, Drottningholms kockar följer med till Solliden.

Inte undra på att kungafamiljen ser fram emot detta hela året!

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Grattis till plåtbröllop

ÄMNEN I ARTIKELN

Gala magazine

Svenska kungahuset

Solliden

Kronprinsessan Victoria