Kvinna hittad efter stor sökinsats i Tierp

Försvann när hon plockade svamp

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har gått 18 timmar sedan försvinnandet i skogen i Uppland.

Nu har den omfattande sökinsatsen fått resultat.

– Hon har setts från vår helikopter, hon verkar vara vid hyfsat god vigör, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Det var strax innan klockan 15 på måndagseftermiddagen som kvinnan i 70-årsåldern försvann. Hon varit ute och plockat svamp med sin man skogen vid Imundbo i Tierps kommun i norra Uppland.

Kvinnan går med hjälp av en krycka. Enligt polisen samlade hennes man en grupp grannar som först hjälpte till i sökandet – innan man klockan 18 larmade polisen om försvinnandet.

Under natten trappades sökinsatsen upp och polisen tog hjälp av såväl frivilligsökorganisationerna Missing People Sweden och SAR Sweden som Försvarsmakten.

Polisen skickade upp en helikopter för att kunna söka både i luften och på marken. På grund av ett oväder kunde inte helikoptern användas under en viss del av natten och då skickade man i stället upp en drönare med kamera.

1 av 3 | Foto: Nils Petter Nilsson
Kvinnan söktes med helikopter.

Klockan 9.44 uppgav polisen att sökarna påträffat en kvinna i skogen.

– Hon är anträffad av en polishelikopter. Hon satt på ett kalhygge och vinkade till helikoptern så de fick kontakt omgående, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Kvinnan hade inga synliga skador.

– Hon verkar vara vid hyfsat god vigör enligt rapporterna på plats även om hon givetvis är ganska trött efter att ha spenderat en natt i skogen, givetvis. Det verkar ha varit ganska okej med henne men hon tas ändå till sjukhus för kontroll, säger Linda Wideberg.

– Att hon valde att sätta sig på ett kalhygge var ju ett bra drag för vår del eftersom hon då var välsynlig för helikoptern. Det var väldigt bra gjort av henne förstås.

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg
Aftonbladet på plats i Tierp med Magnus Sandberg och Klas Widestrand.
Publicerad:

LÄS VIDARE