Skalv i Filippinerna krävde åtta liv

avTT

1 av 2 | Foto: Agnes Salengua Nico/AP/TT
Skadade hus i staden Itbayat i provinsen Batanes.

Minst åtta människor, varav två spädbarn, har omkommit i två häftiga jordskalv i norra Filippinerna.

– Vi såg hus som skakade. En del av husväggarna kollapsade och föll ner på offren, säger polisen Uzi Villa.

Omkring 60 personer har skadats.

De båda jordbävningarna, med magnituden 5,4 respektive 5,9, skakade provinsen Batanes i den nordligaste delen av Filippinerna. Det första inträffade vid fyratiden på lördagsmorgonen lokal tid och fyra timmar senare inträffade ytterligare ett skalv, kraftigare än det första.

Skräckslagna människor flydde från sina hem och bilder i filippinska medier visar kollapsade byggnader och stora sprickor i vägar.

"Traumatiskt"

Edna Gato arbetar som lärare i staden Itbayat. Han berättar att nyare hus skadats, men klarat sig, medan äldre hus kollapsat.

– Det är traumatiskt, säger han.

Räddningspersonal har skickats till de utsatta områdena och militären är beredd att evakuera drabbade från Batanes. Militären ska också skicka förnödenheter till regionen.

Många låg och sov under det första skalvet, som krävde fem liv.

Batanes är en glest befolkad ögrupp norr om landets största ö Luzon.

Del av "eldring"

Filippinerna utgör en del av Stilla havets "eldring", en båge av intensiv tektonisk aktivitet som sträcker sig från Japan ner genom Sydostasien och över Stillahavsområdet till Syd- och Nordamerikas västkuster. Inom eldringen finns 452 vulkaner och runt 90 procent av alla skalv inträffar i området.

I april omkom elva människor när en mataffär norr om den filippinska huvudstaden Manila kollapsade i ett jordskalv med magnituden 6,3. Tidigare i juli skadades över 50 personer i ett skalv med magnituden 5,8 vid ön Mindanaos nordöstra kust.