Kommunalrådet: Alla har råd att köpa segelbåt

Mohamad Hassan (L) får stark kritik

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2019-07-23

I ett inlägg på Twitter skriver Liberalernas kommunalråd i Uppsala, Mohamad Hassan, att ”alla har råd med en segelbåt”.

Uttalandet har väckt stark kritik, men politikern är fortfarande övertygad.

– Det handlar om prioriteringar. Gillar man sjölivet och att vara ute i skärgården tror jag att man kan få ihop det, säger Mohamad Hassan.

”Hur kan det finnas så många segelbåtar och seglare? Är det inte... jättedyrt?”, frågade sig en Uppsalabo på Twitter.

Funderingen fångade liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan uppmärksamhet. Under måndagen svarade han att det inte alls är så dyrt.

”Har seglat i 25 år & kan säga att alla har råd med en segelbåt, nivån lägger man upp själv!”, skriver politikern i ett Twitterinlägg.

Starka reaktioner

Svaret har fått det att hetta till rejält på Twitter, något som både SVT Uppsala och Aktuellt fokus har rapporterat om. En användare har lagt upp en bild på en barkbåt och skriver:

”Har du några tips för oss sjukskrivna som får bekosta tillfrisknandet själva? Efter 2,5 år utan inkomst kan jag tyvärr bara skrapa ihop till något sånt här...”

Samtidigt twittrar en annan användare om vad som skulle krävas för att få ihop pengar till att köpa en segelbåt.

”Ja asså om jag inte äter eller betalar hyra på typ ett år har nog även jag råd med en segelbåt”

En tredje beskriver uttalande som osmakligt:

”Oj, men du, i vems verklighet har alla råd med segelbåt? Oavsett upplägg?! Det där är verkligen som en örfil till alla dom som inte har råd med nya skor.”

Inlägget har även fått Ilona Szatmári Waldau (V) att reagera i en tweet:

”Det finns de som inte har råd med gympadojor till sina barn men enl L:s kommunalråd i U-a har alla råd med segelbåt, olika verkligheter”.

Backar inte

När Aftonbladet kontaktar Mohamad Hassan har han precis lagt till med sin segelbåt vid Björkgrundet utanför Grisslehamn.

Han berättar att han förstår och tar till sig kritiken. Men säger samtidigt att den bygger på okunskap.

– När man pratar om segling är det många som tror att det handlar om en båt som kostar flera miljoner, att man ligger i de bästa hamnarna i Smögen och Marstrand och äter räkmack. Men så behöver det inte se ut.

Enligt Hassan lägger de flesta seglare till i naturhamnar och lagar sin egen mat. Kommunalrådet menar att det till och med går att spara pengar genom att ge sig ut till havs.

– Är man ute i skärgården kan det bli billigare genom att man inte spontanshoppar eller göra av med pengar på glass.

”Gått den långa vägen”

2017 var medelinkomsten i Uppsala kommun 23 706 kronor i månaden. Trots att det är betydligt längre är en politikerlön på minst 65 400 kronor i månaden står Mohamad Hassan fast vid sitt uttalande.

– Jag har själv gått den långa vägen från att inte ha råd till att i dag ha en ganska okej 70-tals båt, säger Uppsalaliberalen och fortsätter:

– Om man går in på Blocket finns det båtar som kostar runt 1 000 kronor. Det finns även båtar som bortskänkes om man är villig att hämta upp dem själv.

@UppsalaSara Har seglat i ~25 år & kan säga att alla har råd med en segelbåt, nivån lägger man upp själv! Alla bord… https://t.co/t4LnMbzg9X