Prins Daniel berättar om sin svåra sjukdom

Prins Daniel fick ny njure av sin pappa – är med i ”Fråga doktorn”

avBenjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Prins Daniel ska vara med i SVT:s ”Fråga doktorn”.

I ett program berättar han om hur det har varit att leva med njursjukdom.

Prinsen besöker också ett sjukhus och möter patienter som genomgått organdonationer.

SVT:s omtyckta program ”Fråga doktorn” är tillbaka i rutan nästa måndag, den 19 augusti, efter sommaruppehållet. Veckan därpå, den 26 augusti, medverkar prins Daniel i programmet.

Fick njure av pappa

Prinsen fick en ny njure för tio år sedan. I programmet träffar han två personer som genomgått njurtransplantationer. Han berättar också om sin sjukdom. Prins Daniel har en medfödd njursjukdom som gjorde att han 2009 tvingades genomgå en transplantation.

Han fick den nya njuren av sin pappa Olle Westling. Transplantationen mer eller mindre räddade hans liv, men han måste äta mediciner så länge han lever.

–Man får ju en viss ödmjukhet inför livet om man varit med om något sådant här. Jag har – peppar, peppar – haft en otrolig tur och fått vara frisk sen jag fick min nya njure, har prins Daniel sagt till Aftonbladet.

I dag är prinsen mycket engagerad i frågan om organdonationer vid svåra njursjukdomar. Det är också anledningen till hans medverkan i ”Fråga doktorn”. Tittarna får följa honom under ett besök på Karolinska Huddinge i maj, då Aftonbladet var på plats. Prins Daniel berättade då hur familjen påverkats av hans sjukdom och transplantationen.

”Vi mår båda bra”

– Jag och min pappa har alltid varit tajta. Men det är klart att det här har påverkat, inte bara mig och min pappa, utan även min mamma som var orolig. Vi mår båda bra i dag och jag tror att det här har gjort att vi har blivit ännu mer tajta som familj, sa prins Daniel till Aftonbladet då.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Prins Daniel besöker transplantationskirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge tio år efter att han själv genomgick en njurtransplantation.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM