Storbrand i färgbutik: ”Kan smälla”

VMA: Gå inomhus och stäng dörrar, fönster och ventilation

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En järnhandel och färgbutik i Norrtälje håller på att brinna ned till grunden.

Räddningstjänsten har tagit ut sina rökdykare eftersom gasol och annat kan komma att explodera.

– Jag ska hem nu och hämta fru och barn, för det verkar inte vara någon bra idé att vara kvar här. Röken ligger rakt på dit jag bor, säger grannen Tobias.

Ett automatlarm gick vid 03.40 på Roslagsjärn med färg på Estunavägen i Norrtälje. När räddningstjänsten kom fram konstaterade man en fullt utvecklad brand.

– Det kommer brinna länge där nu. Vi kommer få en totalskada på den här fastigheten. Man har tagit ut personalen som rökdykte inne i byggnaden, man vill inte ha några personskador när det finns risk att de här gasflaskorna kan explodera, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningstjänst.

Räknar man med att gasol och annat kommer explodera?

– Det kan smälla där och då vill man inte ha något folk där inne, när det inte är några människoliv där inne att rädda, säger Hans Eriksson.

Kommer ta timmar att släcka

Räddningstjänsten har konstaterat att hela byggnaden kommer rasa in i branden, och det kommer ta timmar innan branden är släckt. Tolv enheter och ett 30-tal brandmän är på plats.

Strax före klockan elva var fem enheter och ett 15-tal brandmän kvar. Branden har inte spridit sig till andra byggnader.

– Branden är inte släckt än så länge, man dividerar just nu hur man ska göra. Byggnaden har i stort sett rasat samman men det brinner fortfarande i en flygel, troligtvis där färglagret var. Man kommer eventuellt ta beslut om att släcka branden, säger Tobias Åkesson på räddningstjänsten.

Anledningen till att man tidigare låtit det brinna är miljöaspekten.

– Det är sämre ju mer släckvatten vi lägger på, det gäller att samla vattnet så det inte rinner in i brunnar och så, säger ledningsbefäl Tobias Åkesson.

1 av 4
Brand i färgbutik i Norrtälje

Röken syns till Åland

Tobias bor 100 meter från butiken och vaknade av röken.

– Jag vaknade för en timme sedan av att det började lukta brandrök, då gick jag upp och stängde alla fönster hemma. Men just nu börjar det brinna så in i fan alltså, allt kommer säcka ihop enligt brandmännen, säger Tobias.

Röken har spridit sig lång väg. Tipsare har uppgett för Aftonbladet att rökpelaren syns från spridda platser som Viggbyholm i Täby och Eckerö på Åland.

Det finns inga rapporter om personskador.

Räddningstjänsten har skickat ”VMA”

Klockan 05.43 gick det ut ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) till boende i Norrtälje, Stockholms län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Ingen brandrök är nyttig, och sen är det värre med färger, plaster och lösningsmedel än om det bara är trä som brinner. Men det är ingen större fara så länge man inte vistas i röken. Stänger man bara fönster och dörrar och håller sig därifrån så går det ju bra, säger Erik Westring, ledningsoperatör på Storstockholms räddningstjänst.

Tobias säger att han är på väg att lämna området, på grund av rökutvecklingen.

– Jag ska hem nu och hämta fru och barn, för det verkar inte vara någon bra idé att vara kvar här. Röken ligger rakt på dit jag bor, säger Tobias.

Publicerad:

LÄS VIDARE