Bränder hotar Reagans presidentbibliotek

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: KTLA-TV via AP/TT
Ronald Reagans presidentbibliotek hotas av branden.

De rasande skogsbränderna i Kalifornien får extra styrka av starka vindar.

Lågorna har nästan nått Ronald Reagans presidentbibliotek utanför Los Angeles.

Flera bränder sprids i den västliga amerikanska delstaten, regionen har fått varningen "extrem röd-flaggad" av meteorologer som letar efter ord för att beskriva farorna med eldsvådorna i den folkrika regionen.

– Jag tror inte att vi någonsin tidigare har använt den här varningen, säger meteorologen Marc Chenard.

– Det är verkligen allvarligt.

Räddar minnesbibliotek

Rök syns precis invid expresident Reagans minnesbibliotek, där 1980-talsledaren enligt amerikansk tradition har samlat det som rört hans liv och ämbetsperiod. Brandpersonal, flygplan och helikoptrar har dock lyckats hålla branden borta från byggnaderna.

Flammor har också rört sig nära museet Getty center i västra Los Angeles, där bränder startade i de fashionabla distrikten redan i måndags.

Omkring 7 000 hem har evakuerats, bränderna har hittills drabbat omkring 26 000 boende i områdena. I kommunen Riverside öster om Los Angeles fick de boende i två områden med permanenta husvagnar brådskande lämna sina hem när skogsbränderna snabbt drog in.

Elavbrott

I ett område nära Santa Clarita längre norrut verkar dock brandmyndigheterna ha fått kontroll på den så kallade Tickbranden, som flammat i nästan en vecka och som spridit sig till ett 18 kvadratkilometer stort område, skriver CNN.

Den största terrängbranden under onsdagen är Kincade som härjar i Sonoma norr om San Francisco, ett område som bland annat är känt för sina vinodlingar. Eldistributörer har tvingats stänga av elförsörjningen för närmare 600 000 hushåll och företag. Myndigheter har också höjt siffran för antalet förstörda fastigheter till över 200 byggnader på grund av bränderna som flammade upp för en vecka sedan.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM